Orlan-10: Ρωσικό drone «έχασε τον δρόμο» και έπεσε στη Ρουμανία

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Orlan-10, πιθανότατα ρωσικής προέλευσης, βρέθηκε στον ρουμανικό δήμο Dumitra, λίγο περισσότερο από 100 χιλιόμετρα νότια των ουκρανικών συνόρων, σύμφωνα με την ουκρανική Ukrinform.

Η τοπική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα αφού ένας κάτοικος της συνοικίας Bystritsa-Neseud στη βορειοανατολική Πολωνία, ανέφερε ότι ένα άγνωστο drone προσγειώθηκε κοντά στο σπίτι του. Ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε ότι επρόκειτο για ένα μικροσκοπικό αεροσκάφος που δεν είχε εξοπλισμό ή σημάδια που να υποδηλώνουν ότι ήταν στρατιωτικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, το «μικροσκοπικό αεροσκάφος» είναι στην πραγματικότητα ένα ρωσικό drone Orlan-10. Αυτό είναι ένα μοντέλο drone που χρησιμοποιείται για τη συλλογή πληροφοριών και τον καθορισμό στόχων. Τα drones Orlan-10 έχουν αναπτυχθεί μόνο από τη Ρωσία και χρησιμοποιούνται στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από το 2014.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Mario Banozic είπε ότι ένα στρατιωτικό drone, το οποίο προφανώς πέταξε έξω από τη ζώνη μάχης της Ουκρανίας πάνω από τρία ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πριν πέσει στην αστική περιοχή της κροατικής πρωτεύουσας, ήταν οπλισμένο με εκρηκτικό μηχανισμό. Δεν είναι γνωστό αν ανήκει στη Ρωσία ή στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε η Ukrinform, ο Πρόεδρος Ζελέσνκι είπε σε βιντεοφωνική ομιλία ότι η εκτόξευση πυραύλων από τη Ρωσία σε χώρες του ΝΑΤΟ θα είναι θέμα χρόνου εάν η Συμμαχία δεν κλείσει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Ukrinform / Φωτογραφία Twitter