Η ομάδα «Oryx» που αποτελείται από ανεξάρτητους αναλυτές ανοιχτών πηγών πληροφόρησης (OSINT) προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει ή θέσει εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας 50 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Orlan-10, κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, από την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών.
Το Orlan-10 είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) πολλαπλών χρήσεων και μέσης εμβέλειας, το οποίο μπορεί να εκτελέσει μια σειρά αποστολών όπως εναέρια αναγνώριση, παρακολούθηση, επιτήρηση, έρευνα και διάσωση, παρατήρηση, στοχοποίηση και εμπλοκή εχθρικών απειλών. Σύμφωνα με την εκτίμηση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, τα UAV διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ρωσική εισβολή που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένουν ευάλωτα σε συστήματα αεροπορικής άμυνας, αλλά και σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 21 May 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/SJzZ5pcVoe
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/bW5sc8zQbE
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 21, 2022
Οι Βρετανοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία προσπάθησε να αναπτύξει τα UAV στο πεδίο επιχειρήσεων στο πλαίσιο του δόγματος τακτικής «Reconnaissance Strike», το οποίο είχε εφαρμόσει με επιτυχία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Συρίας, όταν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα χρησιμοποιούνταν για τον εντοπισμό και την στοχοποίηση εχθρικών απειλών, τα οποία στη συνέχεια χτυπούσαν με βλήματα πυροβολικού ή με αεροπορικές επιδρομές μαχητικών.
Εν προκειμένω, η Μόσχα πιθανώς αντιμετωπίζει μια σχετική «έλλειψη» στα UAV τύπου Orlan-10, επειδή οι δυτικές κυρώσεις ενδεχομένως έχουν πλήξει σε κάποιο βαθμό την γραμμή παραγωγής. Τέλος, οι Βρετανοί υπογραμμίζουν ότι αν τα ρωσικά στρατεύματα «χάνουν» τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματά τους με τον ίδιο ρυθμό, «τότε υποβαθμίζεται σημαντικά η ικανότητα συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά την ικανότητά τους να πολεμούν».