Ο νέος πειραματικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς (IRBM) «Oreshnik» που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο στις 21 Νοεμβρίου παραμένει ένα «μυστήριο» σχετικά με την παραγωγή του και τα χαρακτηριστικά του.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Oreshnik φαίνεται να βασίζεται σε μεγάλο μέρος στο σχέδιο του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου RS-26 Rubezh. Ουκρανοί αναλυτές, που εξέτασαν τα συντρίμμια που έπεσαν στην ουκρανική πόλη, υποστηρίζουν ότι ο πύραυλος δεν είναι τόσο καινούργιος, και πως μερικά από τα εξαρτήματά του έχουν κατασκευαστεί από το 2017.
Οι Financial Times, προχωρούν σε μία ακόμη αποκάλυψη σχετικά με τα χαρακτηριστικά του πυραύλου, υποστηρίζοντας σε σημερινό τους δημοσίευμα ότι πολλά από τα μηχανήματα παραγωγής προέρχονται από δυτικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι ρωσικές εταιρείες που κατασκευάζουν τον Oreshnik, «βασίζονται σε προηγμένο δυτικό εξοπλισμό κατασκευής».
Δύο κορυφαία ρωσικά ινστιτούτα στρατιωτικής μηχανικής, τα οποία αναγνωρίστηκαν από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ως οι δημιουργοί του Oreshnik, αναζητούσαν υπαλλήλους με εμπειρία στη χρήση συστημάτων επεξεργασίας μετάλλων από γερμανικές και ιαπωνικές εταιρείες.
Οι εταιρεία των οποίων τα μηχανήματα εμπλέκονται στην παραγωγή των ρωσικών πυραύλων είναι η ιαπωνική Fanuc και οι γερμανικές Siemens και Heidenhain, οι οποίες παράγουν συστήματα ελέγχου για μηχανές CNC υψηλής ακρίβειας.
«Η Ρωσία βασίζεται εδώ και καιρό σε εργαλειομηχανές ξένης κατασκευής, παρά τις προσπάθειες για την κατασκευή εγχώριων εναλλακτικών λύσεων. Ενώ το Κρεμλίνο προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες μηχανημάτων μεταλλουργίας υψηλής ακρίβειας από την Κίνα, οι μηχανισμοί ελέγχου για τη λειτουργία τους εξακολουθούν να προέρχονται από τη Δύση», γράφουν οι Financial Times.
Η ανάλυση των FT αποκαλύπτει ότι από τις αρχές του 2024, η Ρωσία έχει λάβει αποστολές αξίας τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων της Heidenhain.
Πηγή: Financial Times / Φωτογραφίες αρχείου Reuters