Orca XLUUV: Η Boeing παρέδωσε το πρώτο μη επανδρωμένο υποθαλάσσιο όχημα στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό [pics]

Η Boeing παρέδωσε το πρώτο μη επανδρωμένο υποθαλάσσιο όχημα Orca Extra Large Unmanned Undersea Vehicle (XLUUV) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Χάντινγκτον Μπιτς της Καλιφόρνια.

Το XLUUV είναι μια νέα κατηγορία αυτόνομων υποβρυχίων που μπορούν να κάνουν υποθαλάσσιες αποστολές αντοχής, επιτρέποντας την «κυριαρχία» σε πολύπλοκους και εξελισσόμενους θαλάσσιους τομείς, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Με το όνομα XLE0, η πρώτη πλατφόρμα Orca ενσωματώνει έναν πετρελαιοηλεκτρικό υβριδικό κινητήρα για την εκτέλεση διαφορετικών υποθαλάσσιων λειτουργιών. Το σύστημα των 15,5 μέτρων έχει ενσωματωμένα σύγχρονα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων επικοινωνίας και αισθητήρων.

«Αυτή ήταν μια πολύ πολυάσχολη χρονιά για την ομάδα XLUUV και η σκληρή δουλειά της κορυφώνεται με την παράδοση του πρώτου μη επανδρωμένου ντίζελ-ηλεκτρικού υποβρυχίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε ο Διευθυντής Προγράμματος Μη Επανδρωμένων Ναυτικών Συστημάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι δοκιμές στο νερό για το drone Orca, συμπεριλαμβανομένων των ελιγμών πάνω και κάτω από την επιφάνεια, ξεκίνησαν την άνοιξη του 2023 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, σκοπεύει να αποκτήσει συνολικά 5 τέτοια μη επανδρωμένα συστήματα για το ναυτικό της.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία Boeing