Oplot: Το Κίεβο εξετάζει την προμήθεια αναβαθμισμένων ουκρανικών αρμάτων μάχης [vid]

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ, το Κίεβο εξετάζει την αγορά των νέων ουκρανικής κατασκευής τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Oplot, το οποίο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλαιότερα, σοβιετικής εποχής, τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-64 και T-72 στο οπλοστάσιο των Ουκρανών.

Ειδικότερα, ο Ρεζνίκοφ δήλωσε πως: «Είμαι πεπεισμένος ότι ένα ουκρανικό τανκ, όπως το Oplot, θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του συμμαχικού στόλου αρμάτων μάχης. Πρέπει να υπάρχει μια «θωρακισμένη γροθιά» στην πρώτη γραμμή μάχης για να σώσουμε τις ζωές των μαχητών μας. Για να μπορέσουν να μας προστατέψουν, για να μην χάσουν τη ζωή τους, χρειάζονται τεθωρακισμένα άρματα μάχης» ενώ στη συνέχεια έκανε μνεία των δυτικών τανκς, όπως τα βρετανικά Challenger και τα ευρωπαϊκά Leopard που δώσουν νέα ώθηση στις ουκρανικές τεθωρακισμένες δυνάμεις.

Το τεθωρακισμένο άρμα μάχης Oplot κατασκευάζεται από το «Kharkiv Morozov Machine Building Design Bureau», έχει βάρος περίπου 51 τόνους, πλήρωμα τριών ατόμων και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Έχει ενσωματωμένο σύστημα ERA (Explosive Reactive Armor) νέας γενιάς τύπου Duplet, διαθέτει επίσης συστήματα αυτοπροστασίας τύπου Shtora, για την αναχαίτιση και εξουδετέρωση εχθρικών αντιαρματικών βλημάτων. Είναι οπλισμένο με λειόκαννο πυροβόλο όπλο των 125 χιλιοστών και είναι ικανό να εκτοξεύσει αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους τύπου 9K119M Reflex (NATO Designation AT-11 Sniper-B).