*Toυ Κώστα Σαρικά
Μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να κινείται σε ρυθμούς των μαχητικών F-35 με τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς να ξεκινούν άμεσα, όμως την ίδια ώρα το Αεροπορικό Επιτελείο κορυφώνει τις πιέσεις προς την Ουάσιγκτον για την αποδέσμευση μιας σειράς από όπλα, τα οποία θα εκτινάξουν τις δυνατότητες του συνόλου των μαχητικών της HAF. Όπλα, όπως ο πανίσχυρος πύραυλος AMRAAM, τα οποία θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την τεχνολογική υπεροχή όχι μόνο των Stealth μαχητικών F-35, αλλά και των αναβαθμισμένων F-16 σε διαμόρφωση Viper.
Το ενδιαφέρον τη δεδομένη χρονική συγκυρία επικεντρώνεται κυρίως στους στρατηγικούς JASSM, στους αντιπλοϊκούς Harpoon αλλά και στον πιο ισχυρό πύραυλο αέρος-αέρος τον οποίο διαθέτει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ, τον AMRAAM 120d. H Πολεμική Αεροπορία έχει διατυπώσει στο παρελθόν εγγράφως την επιθυμία της να εντάξει στο οπλοστάσιο της και τα τρία αυτά όπλα, όμως οι διαπραγματεύσεις για τα F-35 της δίνουν τη δυνατότητα να επανέλθει και να θέσει στο τραπέζι εκ νέου τα αιτήματα της για αποδέσμευση των όπλων που θα την κάνουν κυρίαρχη στην περιοχή.
Στο ερώτημα παραχώρησης των πανίσχυρων JASSM, οι Αμερικανοί ακόμη δεν έχουν δώσει απάντηση όμως τα μηνύματα που λαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία είναι θετικά, με δεδομένο ότι πλέον οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Στο παρελθόν ακόμη δύο φορές είχε εκφράσει ενδιαφέρον η HAF για την αποδέσμευση του συγκεκριμένου όπλου όμως η απάντηση ήταν αρνητική. Οι AGM-158 JASSM θεωρούνται ένα από τα ισχυρότερα Stand Off όπλα τα οποία διαθέτει στη «φαρέτρα» της η USAF, καθώς πρόκειται για ένα πανίσχυρο στρατηγικό όπλο μεγάλης εμβέλειας με πολύ υψηλή ακρίβεια και καταστροφική δυνατότητα. Με βάρος 1.200 κιλά και πολεμική κεφαλή 450 κιλών διαθέτουν βεληνεκές που αγγίζει τα 370 μίλια. Έως τώρα, οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει τον JASSM για ελάχιστες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Πολωνία, η Φινλανδία ενώ ήδη έχει εγκριθεί η πώληση του σε Ιαπωνία, Ολλανδία και Γερμανία. Οι JASSM μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα Ελληνικά F-16 Viper με το κατάλληλο λογισμικό.
Πιο κοντά στην απόκτηση των αντιπλοϊκών Harpoon βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία καθώς-τουλάχιστον σε ανεπίσημο επίπεδο- η απάντηση των Αμερικανών στο Ελληνικό αίτημα είναι θετική. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο όπλο ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου όπου η στοχοποίηση πλοίων από τα μαχητικά της HAF αποτελεί μια από τις πρώτες κινήσεις σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη τους γαλλικούς Exocet, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τα Mirage 2000-5 όσο και από τα Rafale. Όμως, η ραχοκοκαλιά της HAF αποτελείται από τα F-16 τα οποία δεν διαθέτουν σύγχρονα αντιπλοϊκά όπλα, ενώ τα γαλλικά μαχητικά θα κληθούν να αναλάβουν και άλλες αποστολές ειδικά όταν στη «φαρέτρα» τους περιλαμβάνονται οι πανίσχυροι Scalp, αλλά και οι φονικοί Meteor.
Όμως, το πιο μεγάλο στοίχημα για την Πολεμική μας Αεροπορία αλλά ταυτόχρονα και ο πιο δύσκολος στόχος είναι η αποδέσμευση από τις ΗΠΑ του πυραύλου αέρος-αέρος AMRAAM 120d. Η απόκτηση των F-35 δίνει τη δυνατότητα στη HAF να θέσει και αυτό το ζήτημα στο τραπέζι των απαιτήσεων της είτε για να αποκτήσει τους πανίσχυρους πυραύλους μαζί με τα 5ης γενιάς μαχητικά, είτε στο μέλλον αλλά σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από την τουρκική αεροπορία. Το γεγονός ότι ήδη διαθέτει τους ανάλογων δυνατοτήτων Meteor αυξάνει τα επιχειρήματα της. Οι Αμερικανοί πάντως, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, εμφανίζονται θετικοί στην πιστοποίηση και χρήση των Μeteor από τα Ελληνικά F-35.