Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με το αν η Ελλάδα κατασκευάζει όπλα λέιζερ και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η χώρα, την ίδια στιγμή που, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, η Τουρκία ήδη έχει αναπτύσσει τέτοιου είδους όπλα.
Ο ΥΕΘΑ τόνισε πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δια της αρμόδιας Διεύθυνσής του που είναι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία παρακολουθεί τις εξελίξεις περί των σύγχρονων τεχνολογιών και τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής
Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ).
Η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε προγράμματα
Υπό το ανωτέρω πρίσμα, στο πλαίσιο εκδήλωσης ενεργειών για την προετοιμασία της ΕΑΒΙ περί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund – EDF), ήδη από τον Οκτώβριο 2020, εξέδωσε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος επί πλήθους θεματικών περιοχών προς την ΕΑΒΙ. Οι θεματικές συμπεριλάμβαναν την «Αεροπορική Ισχύ» και ειδικότερα την «Αντιμετώπιση Μη Επανδρωμένων Συστημάτων» με μεθόδους «soft kill» και «hard kill», στις οποίες εμπίπτουν τα αμυντικά συστήματα LASER, χωρίς εντούτοις να υποβληθεί οιαδήποτε πρόταση ενδιαφέροντος.
Επί του παρόντος, η μοναδική γνωστή δραστηριότητα στις τεχνολογίες αντιμετώπισης C-UAS είναι η συμμετοχή της ΕΑΒ ΑΕ και έτερων ελληνικών οντοτήτων στην πρόταση Έρευνας και Ανάπτυξης JEY-CUAS υπό την ιταλική Leonardo, η οποία αξιολογήθηκε επιτυχώς στο πλαίσιο ΕDIDΡ έτους 2020, στην θεματική περιοχή ΕDIDΡ -CUAS-2020.
Η συμμετοχή της ΕΑΒ ΑΕ αφορά το πεδίο της αδρανοποίησης (neutralization) των απειλών UAS μέσω της ανάπτυξης όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος (όχι όπλων laser). Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκκινήσει τεχνικό διάλογο με εγχώριους ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς, ενώ έχει λάβει χώρα παρουσίαση συστημάτων με σκοπό την ενημέρωση επί των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους από εγχώριους φορείς. Σε επόμενο στάδιο θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες επιχειρησιακής αξιοποίησης των συστημάτων, προκειμένου να υποβληθούν εν συνεχεία οι σχετικές εμπεριστατωμένες εισηγήσεις.