Oniks: Η Ρωσία αναβαθμίζει και τροποποιεί τους υπερηχητικούς πυραύλους cruise για χερσαίους ουκρανικούς στόχους

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει και χρησιμοποιεί τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της, έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία μετά από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζει οπλικά συστήματα, με πρόσφατο παράδειγμα τον υπερηχητικό πύραυλο cruise τύπου P-800 Oniks.

Πρόκειται για έναν από τους πιο αποτελεσματικούς πυραύλους που διαθέτει η Ρωσία και χρησιμοποιείται κυρίως από τα παράκτια πυραυλικά συστήματα τύπου Bastion αλλά και από κύριες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ρώσοι θέλουν να τον αναβαθμίσουν και να προσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας και εκτόξευσής τους.

Όπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος cruise θα αποκτήσει νέο σύστημα ενεργούς καθοδήγησης, που θα του επιτρέπει να χτυπάει στόχους με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, ενώ επίσης θα ενσωματώσει καινούργια αντίμετρα για να αντιμετωπίζονται τα ουκρανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Παρά το γεγονός ότι οι πύραυλοι τύπου P-800 Oniks σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν για να χτυπούν εχθρικά πολεμικά πλοία, τα τελευταία χρόνια έχουν τροποποιηθεί, από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιούνται κατά ουκρανικών χερσαίων στρατηγικών στόχων εδάφους, όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, αξιοποιώντας στο μέγιστο την μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσουν.

Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο έχει ενδεχομένως γίνει, σύμφωνα με αναφορές του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, με τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο cruise τύπου Zircon, ο οποίος φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από τα παράκτια πυραυλικά συστήματα Bastion, ενώ έχει κατηγοριοποιηθεί ως πύραυλος που εκτοξεύεται από πλοία και υποβρύχια. Μάλιστα οι Ρώσοι υποστήριξαν στις 25 Μαρτίου 2024, ότι δύο πύραυλοι τύπου Zircon χτύπησαν το Κίεβο και πιο συγκεκριμένο το αρχηγείο της SBU και το αεροδρόμιο Ζουλιάνι.

Φωτογραφία αρχείου Reuters