Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (LIFE Environment & Eco-innovation Directorate) ενέκρινε στην ONEX SA μαζί με συνεργάτες διεθνούς κονσόρτιουμ συντονιζόμενου από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), χρηματοδότηση ύψους 3εκ. Ευρώ για το Ερευνητικό Πρόγραμμα LIFE CONOPS (LIFE12 ENV/GR/000466) για τα επόμενα 4,5 έτη.
CONOPS [Κώνωψ]: αρχαία λέξη για το κουνούπι. Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και της μετακίνησης των προσώπων έχει διευκολύνει την εξάπλωση μη γηγενών ειδών σε ολόκληρη τη γη. Ένα τμήμα αυτών των ειδών μπορεί να εγκατασταθεί, προκαλώντας σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις καθώς και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Τα είδη αυτά αποκαλούνται εισβάλλοντα. Ως κατεξοχήν κέντρο εμπορίου, η Ευρώπη, έχει βιώσει την είσοδο και συνεπαγόμενη εγκατάσταση πάνω από 11,000 ξένων ειδών, εκ των οποίων τουλάχιστον το 15 % είναι εισβάλλοντα και επιβλαβή. Τα έντομα είναι τα πιο κυρίαρχα ανάμεσα στα αλλοδαπά επίγεια ασπόνδυλα γένη στην Ευρώπη: ανάμεσα σε 1.522 εγκατεστημένα είδη, τα 1.306 (86%) είναι έντομα. Αναφορικά με τα κουνούπια, διάφορα Εισβάλλοντα Είδη Κουνουπιών (ΕΕΚ) έχουν μη ηθελημένα εισαχθεί στην Ευρώπη, όπου βρίσκουν ευνοϊκό περιβάλλον και κατάλληλες, λόγω τις επίδρασης της Κλιματικής Αλλαγής, κλιματικές συνθήκες, για την εγκατάσταση μόνιμων πληθυσμών. Συγκεκριμένα, βάσει των προβλέψεων για τις τάσεις της Κλιματικής Αλλαγής, το πρόβλημα των ΕΕΚ θα ενταθεί στο άμεσο μέλλον. Συνεπώς, προκύπτουν νέοι υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της επανεμφάνισης των ασθενειών που προκαλούνται από τα κουνούπια όπως Chikungunya, Dengue (Δάγκειος ιός), West Nile (ιός Δυτικού Νείλου), που ήδη αναδύονται σε διάφορα Κράτη-Μέλη, κάνοντας επιβεβλημένη την υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα LIFE CONOPS Project στοχεύει στην ανάπτυξη και προβολή ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης για τον αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον έλεγχο της εξάπλωσης και εγκατάστασης των ΕΚΚ στην Ευρώπη.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση του προγράμματος LIFE CONOPS είναι:
Ø Ένα δίκτυο από δώδεκα (12) πρότυπες συσκευές για την παρακολούθηση των πληθυσμών ΕΕΚ σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας και της Ιταλίας, το οποίο θα υλοποιηθεί από την ΟΝΕΧ S.A.
Ø Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΕΕΚ τόσο στην παρούσα φάση όσο και στο μέλλον, με βάση τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προβλέψεις.
Εκτός από το ΜΦΙ και την ONEX S.A, μέλη του LIFE CONOPS κονσόρτιουμ είναι:
· Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
· Azienda Sanitaria Locale Cesena, Ιταλία
· Azienda Unità Sanitaria Locale Ravenna, Ιταλία
· Centro Agricoltura Ambiente “G.NICOLI” S.R.L., Ιταλία
· E.K.E.Φ.Ε. Δημόκριτος, Ελλάδα
· Regione Emilia-Romagna – Public Health Service, Ιταλία
· TERRA NOVA Environmental Engineering Consultancy Ltd, Ελλάδα
· Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανθρώπινων Πόρων (Urban Environment and Human Resources), Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ελλάδα
Διαβάστε ακόμη:
«Υπάρχουν ευκαιρίες χρειάζεται σχέδιο» – Ο Πάνος Ξενοκώστας της ONEX στο Onalert
ONEX: Μια ελληνική εταιρεία συντονίζει ευρωπαϊκό πρόγραμμα νανοτεχνολογίας