Ολλανδία: Φωτιά στην φρεγάτα αεράμυνας Evertsen – Βρισκόταν στο ναυπηγείο για εργασίες συντήρησης

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην φρεγάτα αεράμυνας και διοίκησης (LCF) Zr.Ms. Evertsen κλάσης De Zeven Provincien, του Πολεμικού Ναυτικού στην Ολλανδία.

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 11.40 το πρωί, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, κατασβέστηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Η φωτιά ξέσπασε σε μονάδα καυσαερίων σε μία από τις γεννήτριες ντίζελ που διαθέτει η φρεγάτα, όπως ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

Η φρεγάτα Zr.Ms. Evertsen βρίσκεται στο ναυπηγείο για να περάσει εργασέις συντήρησης, ενώ στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού θα τοποθετηθεί και ένα νέο πυροβόλο των 127 χλστ από την ιταλική Leonardo. Το γεγονός ότι το περιστατικό έγινε σε ένα από τα μηχανοστάσια σημαίνει επίσης ότι απέχει πολύ από το σημείο που πρόκειται να τοποθετηθεί το νέο πυροβόλο τους προσεχείς μήνες.

Η συγκεκριμένα φρεγάτα είναι η νεότερη από τις τέσσερις φρεγάτες της κλάσης που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Συντήρησης Υλικών (DMI) στο πλαίσιο του Προγράμματος Συντήρησης LCF και θα είναι εξοπλισμένη με νέο ραντάρ SMART-L, νέο τεχνικό κέντρο, γέφυρα και κέντρο διοίκησης.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη φωτιά, είναι ακόμη ένας λόγος καθυστέρησης του προγράμματος, που ήδη έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Την ίδια ώρα, το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Ολλανδίας αντιμετωπίζει έλλειψη πλοίων και προσωπικού. Η Zr.Ms. Εvertsen έχει μείνει στο «περιθώριο» για σχεδόν τρία χρόνια και υποτίθεται ότι πρέπει να αναλάβει καθήκοντα από την φρεγάτα Tromp, της ίδιας κλάσης, η οποία μόλις επέστρεψε από αποστολή 6,5 μηνών και πρέπει επίσης να πάει στο ναυπηγείο για εργασίες συντήρησης.

Η κυβέρνηση στην Ολλανδία έχει ανακοινώσει ότι θα αντικαταστήσει σχεδόν ολόκληρο τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού της εντός της επόμενης 15ετίας, ένα σχέδιο που θα στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και από το οποίο θα ωφεληθεί κυρίως η ολλανδική αμυντική βιομηχανία.

Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου είναι η αντικατάσταση των τεσσάρων φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας LCF κλάσης De Zeven Provincien, οι οποίες κλείνουν 20ετία, αφού υπηρετούν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Με πληροφορίες από: Marineschappen.nl / Φωτογραφία Υπουργείο Άμυνας Ολλανδίας