Η επιθυμία της Αιγύπτου να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα “Bastion”, δεν οφείλεται στην επαπειλούμενη σύγκρουση στη Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Αιγύπτιος στρατιωτικός ερευνητής Mohamed Al-Kenany.
Όπως εξηγεί, η σκέψη της Αιγύπτου για την αγορά χρονολογείται ήδη από το 2015, σύμφωνα με αναφορές του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS εκείνη την εποχή, που συμπεριελάμβαναν το “Bastion” στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Καΐρου.
Ωστόσο εκ των πραγμάτων η απόκτηση του συστήματος αυτού -που θεωρείται από τα σημαντικότερα και πιό αποτελεσματικά αποτρεπτικά συστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο- ενισχύει αποφασιστικά την θέση της Αιγύπτου, ειδικά -όπως επισημαίνει ο Kenany- μπροστά στην ανάγκη της να δημιουργήσει νέες ναυτικές βάσεις στην Μεσόγειο, απέναντι σε δύο περιφερειακές δυνάμεις: το Ισραήλ και την Τουρκία.
Κατά τον αναλυτή, η απόκτηση αυτών των συστημάτων από την Αίγυπτο είναι λογική και αναμένεται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη του Αιγυπτιακού Ναυτικού, το οποίο σίγουρα θα περιλαμβάνει την απόκτηση σύγχρονων παράκτιων αμυντικών συστημάτων για την αντικατάσταση των παλιών και ξεπερασμένων που ήδη διαθέτει.
Ο Αιγύπτιος ερευνητής ανέφερε ότι το “Bastion” μπορεί να προστατεύσει 600 χιλιόμετρα ακτογραμμής και να θέσει υπό την προστασία του μια θαλάσσια έκταση 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων!
Το σύστημα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 18 οχήματα, καθένα εκ των οποίων διαθέτει δύο κάθετους εκτοξευτές, έχει δηλαδή συνολικά 36 πυραύλους. Διαθέτει επιπλέον τη δυνατότητα να προσβάλλει 24 διαφορετικούς στόχους στην ρύθμιση της ταυτόχρονης εκτόξευσης.
Οι πύραυλοί του έχουν μέγιστο βεληνεκές τα 300 km. Στο τελικό στάδιο της πτήσης του ανεβαίνει σε ύψος 14 km πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πριν κατευθυνθεί με τη βοήθεια των ραντάρ στον στόχο του που βρίσκεται από 5 έως 10 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
Πηγή: Al-Masdar News