Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν την ανάπτυξη πυραύλων SM-6 και Tomahawk στην Γερμανία από το 2026

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αναπτύσσουν δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας στην Γερμανία το 2026 σε μια προσπάθεια να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή άμυνα, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους με την Γερμανία.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την μακροπρόθεσμη στάθμευση πυραύλων όπως οι SM-6 και οι Tomahawk και άλλα υπερηχητικά όπλα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τις τρέχουσες δυνατότητες στην Ευρώπη.

Οι πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων απαγορεύτηκαν μέχρι το 2019 βάσει της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) που υπέγραψαν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ της Σοβιετικής Ένωσης και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν το 1987.

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο υπερδυνάμεις συμφώνησαν να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και να εξαλείψουν μια ολόκληρη κατηγορία όπλων.

Σύμφωνα με τα υπογράφοντα μέρη, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κατέστρεψαν τους πυραύλους τους τη δεκαετία του 1990, για να ακολουθήσουν αργότερα η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF το 2019 λέγοντας ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, επικαλούμενη την ανάπτυξη από τη Ρωσία του πυραύλου κρουζ 9M729, γνωστού στο ΝΑΤΟ ως SSC-8.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα θα πρέπει να ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, αφού οι ΗΠΑ έφεραν παρόμοιους πυραύλους στην Δανία για ασκήσεις και τις Φιλιππίνες.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου