Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 3 NASAMS και 123 πυραύλων AMRAAM-ER στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα πιθανό πακέτο πώλησης όπλων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά το προηγμένο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας NASAMS.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια του Πενταγώνου (DSCA), το πακέτο συνίσταται σε 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια για 3 πυραυλικά συστήματα NASAMS, μαζί με 123 πυραύλους AMRAAM-ER (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles-Extended Range), και συστήματα ραντάρ τύπου AN/TPS-77 και AN/TPS-78 αξίας περίπου 828 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση εξυπηρετεί τα εθνικά, οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της ασφάλειας των ΗΠΑ υποστηρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες του αποδέκτη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του και να διατηρήσει μια αξιόπιστη αμυντική ικανότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το σύστημα NASAMS έχει δοκιμαστεί στην Ουκρανία και αντιπροσωπεύει μια σημαντική ενίσχυση στις δυνατότητες αεράμυνας της Ταϊβάν. Η Αυστραλία και η Ινδονησία είναι οι μόνες άλλες χώρες στην περιοχή που το χρησιμοποιούν επί του παρόντος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν χαιρέτισε την ανακοίνωση, σημειώνοντας την «αποδεδειγμένη» χρήση του NASAMS στην Ουκρανία και λέγοντας ότι θα βοηθήσει τις δυνατότητες αεράμυνας της Ταϊβάν ενόψει των συχνών στρατιωτικών ελιγμών της Κίνας.

Ο στρατός της Ταϊβάν ενισχύει τον οπλισμό του για να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα οποιαδήποτε επίθεση από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι το NASAMS κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Raytheon και τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defence & Aerospace και είναι ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς ικανό να υπερασπιστεί μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Μπορεί να εντοπίσει, να εμπλέξει και να καταστρέψει αεροσκάφη, drones και πυραύλους cruise και να προστατεύσει τοποθεσίες υψηλής στρατηγικής αξίας από απειλές αέρος.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου