Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα αναπτύσσει υπερηχητικό πύραυλο που μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 1.000 μιλίων, αλλά στη Ρωσία έχουν ήδη την απάντηση.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος βρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ και αποκάλυψε πως η χώρα αναπτύσσει έναν υπερηχητικό πύραυλο, ο οποίος είναι 17 φορές ταχύτερος σε σύγκριση με τον πιο γρήγορο που έχει ο Στρατός.
Ειδικότερα, ο Τραμπ δήλωσε το εξής:
«Έπειτα από χρόνια καταστροφικών περικοπών στον προϋπολογισμό και ενός Στρατού που εξαντλήθηκε εντελώς από αυτούς τους ατελείωτους πολέμους, επενδύσαμε πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια στην πιο ισχυρή μαχητική δύναμη -μακράν- στον πλανήτη Γη. Κατασκευάζουμε νέα πλοία, βομβαρδιστικά, μαχητικά και ελικόπτερα κατά εκατοντάδες. Νέα άρματα μάχης, στρατιωτικούς δορυφόρους, ρουκέτες και πυραύλους – ακόμα και έναν υπερηχητικό πύραυλο που είναι 17 φορές ταχύτερος από τον πιο γρήγορο που διατίθεται σήμερα στον κόσμο και μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο 1.000 μίλια μακριά σε απόσταση».
Οι ρωσικές και κινεζικές επιδείξεις νέων υπερηχητικών πυραύλων, τα τελευταία χρόνια, ώθησαν τις ΗΠΑ να αναζωογονήσουν τις προηγούμενες προσπάθειές τους για την ανάπτυξη τέτοιων όπλων.
Η Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε, την περασμένη Παρασκευή (12/06), πρόσθετη χρηματοδότηση για την άμυνα πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών όπλων.
Η ρωσική απάντηση
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισήμανε ότι η χώρα εργάζεται στην ανάπτυξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος ικανού να αντιμετωπίσει υπερηχητικά όπλα.
Έτσι, ο στρατιωτικός αναλυτής, Αλεξέι Λεόνκοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Vzglyad», σχολιάζει τι πιστεύει πώς θα είναι αυτό το όπλο και πότε θα λειτουργήσει.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος επισημαίνει:
«Αυτό το όπλο πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον, η ταχύτητά του κατά τη διάρκεια μιας αλληλεπίδρασης πρέπει να είναι ίση ή ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν του υπερηχητικού στόχου. Δεύτερον, εάν πρέπει να χτυπήσει έναν υπερηχητικό στόχο, πρέπει να φτάσει σε ταχύτητα μιάμιση φορά μεγαλύτερη από τον στόχο».
Ακόμα, ο ειδικός τονίζει όσα ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων από τις ΗΠΑ και, στη συνέχεια, διευκρινίζει:
«Εάν αναπτυχθεί ένας πύραυλος με ταχύτητα έως και Mach 10, τα αντι-υπερηχητικά συστήματα θα πρέπει να φτάσουν σε ταχύτητα έως και Mach 15. τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 φτάνουν σε ταχύτητα 4,8 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ή περίπου 12-13 Mach. Σε κάποιο βαθμό, έχουμε ήδη ένα όπλο ικανό να καταπολεμήσουμε υπερηχητικούς στόχους αλλά -πιθανότατα- είναι ένα σύστημα που προορίζεται να επιτίθεται ακόμα πιο γρήγορα σε τέτοια όπλα».
Ο Λεόνκοφ είναι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί μηχανικοί εργάζονται για τη δημιουργία ενός συστήματος κατά των υπερηχητικών όπλων και προσθέτει:
«Η ασπίδα και το σπαθί είναι συνήθως σφυρηλατημένα ταυτόχρονα. Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι πρέπει να είναι σε θέση να καταστρέψουν τα επιθετικά όπλα της ίδιας γενιάς».