Καλώς ή κακώς ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του Ισραήλ, έχει γραφτεί με τη δύναμη των όπλων. Από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας το 1948 έως σήμερα, ο Ισραηλινός στρατός, χρειάστηκε σχεδόν κάθε χρόνο να πολεμήσει για να υπερασπιστεί το έδαφος, την ασφάλεια, και τα συμφέροντα του.
Εικόνες από τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη το 1967, ή από την επιχείρηση «ΕΝΤΕΜΠΕ» είναι μεταξύ άλλων, συνώνυμες με την ιστορία του σύγχρονο κράτος του Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα, μερικά από τα όπλα που πήραν μέρος σε εκείνες τις επιχειρήσεις, ξεχώρισαν με τον δικό τους τρόπο και σήμερα θεωρούνται όπλα «θρύλοι» από μεγάλη μερίδα των Ισραηλινών.
Πάμε, όμως, να θυμηθούμε μερικά από εκείνα τα όπλα, που εκτός του ότι είναι συνώνυμα της ιστορίας του Ισραηλ, θεωρούνται επίσης, ως πλέον από τα «σκληρότερα» και πιο αξιόπιστα όπλα όλων των εποχών.
Το υπο-πολυβόλο «uzi»
Το υπο-πολυβόλο «uzi« αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940, τον καιρό εκείνο, δηλαδή, όπου το Ισραήλ είχε αρκετά περιορισμένες παραγωγικές δυνατότητες, καθώς επίσης, και μεγάλος αριθμός κρατών αρνιόταν να το προμηθεύσει με πολεμικό υλικό. Σαν αποτέλεσμα, το Ισραήλ, χρειάστηκε να αναπτύξει το δικό του ευέλικτο και αξιόπιστο όπλο, κυριολεκτικά από το μηδέν.
Το «Uzi» είναι πνευματικό τέκνο του Ισραηλινού Γερμανικής καταγωγής, Ούζιελ Γκαλ, και σχεδιάστηκε με ειδικό σκοπό να προμηθεύσει τις όπως αυτές αποκαλούντο, Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (Israel Defense Forces).
Το μικρό, ευέλικτο, αλλά και στιβαρό υπο-πολυβόλο «uzi«, φέρει γεμιστήρα των εικοσιπέντε ή τριάντα φυσιγγίων – των 9mm – είναι ταχυβόλο, και φθηνό στην παραγωγή του. Ένα επιπλέον σημαντικό χαρακτηριστικό του «uzi» είναι ότι σε οπλισμένη θέση, ο μηχανισμός του κλείστρου του παραμένει ανοιχτός. Αυτό του δίνει μεγαλύτερη αντοχή σε συνεχείς βολές καθώς ο μηχανισμός ψύχεται καλύτερα και λειτουργεί με λιγότερες φθορές. Το «uzi» με άλλα λόγια, είναι ένα από τα πρώτα όπλα που ανέπτυξε και χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός στρατός.
Σταδιακά υιοθετήθηκε και από έναν άλλο σημαντικό αριθμό κρατών, όπως είναι η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Περού και τη Βραζιλία.
To τυφέκιο FN FAL
Στα πρώιμα στάδια της παραγωγής του, το Βελγικό όπλο FN FAL, σχεδιάστηκε ως ένα όπλο όπου συμπεριέλαβε στον σχεδιασμό του τη «σοφία» προγενέστερων τυφεκίων έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα ελαφρύ αυτόματο τυφέκιο μάχης. Κάτι που κάνει το συγκεκριμένο όπλο ιδιαίτερο ξεχωριστό, είναι η χαμηλότερη ανάκρουση στο διαμέτρημα 7,62x51mm NATO, από τα αντίστοιχα όπλα της κατηγορίας του.
Το FN FAL υιοθετήθηκε από τον Ισραηλινό στρατό το 1955, και πολύ σύντομα, έλαβε το «βάπτισμα του πυρός» στον πόλεμο του 1956, δηλαδή, με άλλα λόγια, στον πόλεμο «των έξι ημερών», όπως επίσης, και στον λεγόμενο «πόλεμο της φθοράς» του 1973
Τυφέκιο Εφόδου «Galil»
Το τυφέκιο εφόδου «Galil» είναι ακόμα ένα πασίγνωστο όπλο του Ισραήλ, το οποίο υιοθετήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις το 1973. Το συγκεκριμένο τυφέκιο εφόδου θεωρείται ως το πρώτο πολεμικό τυφέκιο καθαρά Ισραηλινής παραγωγής, παρότι μοιράζεται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με όπλα όπως το AK-47. Οι ομοιότητες αυτές συνέβησαν, γιατί, οι Ισραηλινοί λόγο της δύσκολης θέσης που βρισκόταν – κυρίως στα πρώτα στάδια της ανεξαρτησίας τους – έμαθαν να εκμεταλλεύονται κάθε μέσο που είχαν στη διάθεση τους. Το galil, όπως και μια άλλη γκάμα Ισραηλινών οπλικών συστημάτων, σχεδιάστηκε μετά από αξιολόγηση μεγάλου αριθμού AΚ-47, όπου έφτασαν στα χέρια τους ως λάφυρα, έπειτα από προηγούμενους πολέμους που είχαν με τους Άραβες. Το «galil» ήρθε για να αντικαταστήσει το Βελγικό FAL.
Τέλος, μέσα σε αυτά τα τρία σημαντικά όπλα που σας παραθέσαμε, θα άξιζε να αναφέρει κανείς, το τυφέκιο εφόδου, «Tavor», και το ελαφρύ πολυβόλο «MAG»
Πηγές: The National Interest & Defensegr