Οι Φιλιππίνες θέλουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους για να εκσυγχονίσουν τον στρατό τους

Philippine Air Force/Handout via REUTERS

Οι Φιλιππίνες θέλουν να αναβαθμίσουν τον στρατό τους με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, δαπανώντας τουλάχιστον 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο στρατός θέλει να αποκτήσει περισσότερα όπλα αιχμής, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ρομέο Μπράουνερ, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Gilberto Teodoro, ανακοίνωσε ότι οι Φιλιππίνες εξετάζουν προσφορές για αγορά περισσότερων όπλων.

«Θέλουμε να αποκτήσουμε περισσότερα από τα πιο πρόσφατα οπλικά συστήματα. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα μεσαίας εμβέλειας», είπε ο Μπράουνερ σε κοινή συνέντευξη με τον διοικητή των δυνάμεων Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, Σάμουελ Πάπαρο.

Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν για πρώτη φορά το πυραυλικό σύστημα μέσου βεληνεκούς Typhon στις βόρειες Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων, εξοργίζοντας την Κίνα, η οποία είπε ότι η παρουσία της «έφερε τεράστιους κινδύνους πολέμου στην περιοχή».

Το πυραυλικό σύστημα, που παραμένει στις Φιλιππίνες, δεν ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, απλά δοκιμάστηκε η ικανότητα μεταφοράς του οπλικού συστήματος με μεταγωγικά αεροσκάφη.

Το «budget» του εκσυγχρονισμού

Οι Φιλιππίνες σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 33,74 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του στρατού, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά των 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Μιλώντας στην βουλή της χώρας για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Άμυνας δεν αποκάλυψε ποιο αεροσκάφος θέλουν να αποκτήσουν οι Φιλιππίνες, ούτε από ποιες χώρες έχουν λάβει προσφορές μέχρι τώρα.

Ο αρχηγός του στρατού είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι Φιλιππίνες χρειάζονται «γρηγορότερα και πιο θανατηφόρα» μαχητικά πολλαπλών ρόλων, πέρα από τα νοτιοκορεατικά FA-50 που ήδη διαθέτουν.

Oι εντάσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αυξάνονται, με τη Μανίλα και το Πεκίνο να αλληλοκατηγορούνται για την σύγκρουση σκαφών της ακτοφυλακής της κάθε χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters