Οι Έλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού «χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου»

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (ΣΕΚΠΥ) καταθέτει πρόταση  για τη συμμετοχή των Ελληνικών εταιρειών στους διαγωνισμούς Ευρωπαϊκών και Νατοϊκών  οργανισμών Άμυνας και Ασφάλειας (EDA-NSPA-NAPMA-NCIA-UN-FRONTEX –ESA ) .

Τι λένε στην πρότασή τους οι Έλληνες κατασκευαστές:
 
«Για πολλούς λόγους που δεν είναι σκόπιμο να αναλυθούν στο παρόν, η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία(ΕΑΒΙ), είχε ελάχιστη η καθόλου συμμετοχή στους διαγωνισμούς της τελευταίας εικοσαετίας των Ευρωπαϊκών και Νατοϊκών  οργανισμών Άμυνας και Ασφάλειας (EDA-NSPA-NAPMA-NCIA-UN-FRONTEX –ESA etc).
 

Το αποτέλεσμα της πολύχρονης απουσίας της ΕΑΒΙ από τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες είναι ότι σήμερα είναι πρακτικά αδύνατον εταιρείες της  ΕΑΒΙ να συμμετάσχουν με αξιώσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς. Τις περισσότερες δε φορές, οι εταιρείες μας αδυνατούν ακόμα και να συμπληρώσουν το φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής. Η μοναδική λύση είναι  να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΘΑ-ΕΔ-ΕΑΒΙ) ώστε οι Ελληνικές εταιρείες να συμπεριλαμβάνονται στα μεγάλα κονσόρτσιουμ που «χτυπάνε» και συνήθως παίρνουν τις δουλειές. Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές εταιρείες έχουν εκτός των άλλων, οργανωμένα και πολυδάπανα τμήματα λόμπυ στα κέντρα των αποφάσεων, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση και παρέμβαση στον άριστο χρόνο. Επίσης οι χρηματοπιστωτικές δυνατότητες τόσο των εταιρειών, όσο και των χωρών τους ήταν και είναι, ειδικά τώρα λόγω κρίσης, ασυναγώνιστες. Σαν παράδειγμα θα αναφέρουμε περίπτωση διαγωνισμού 100.000.000€ στον οποίο για να πάρει κανείς προκαταβολή 30%=30.000.000€ στην μεν Ελλάδα σήμερα ,θα πρέπει να καταθέσει το ισόποσο!!!, ενώ οι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού έχουν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης χαμηλότατου κόστους.
 
Άρα η μοναδική ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη λύση για την συμμετοχή της ΕΑΒΙ σε όλους τους παραπάνω οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της NCIA , είναι η επιδίωξη συμμετοχής της ως «συνεργάτης – υποκατασκευαστής»(partner/subcontractor) είτε μεγάλων οίκων του εξωτερικού είτε μεγάλων κοινοπραξιών. Για να γίνει δε αυτό στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα πρέπει να συνεργαστούν οργανωμένα οι Κρατικοί (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας-Ένοπλες Δυνάμεις) ,μαζί με τους Ιδιωτικούς φορείς (ΣΕΚΠΥ-ΕΑΒΙ).
 
Προτείνουμε την σύσταση, άμεσα, σχετικής ομάδας εργασίας ( με ένα και μοναδικό σκοπό : την επιτυχή παρουσία και συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στις διαδικασίες προμηθειών υλικών και υπηρεσιών των  Διεθνών Οργανισμών Άμυνας και Ασφάλειας στους οποίους συμμετέχει η Χώρα μας) , η οποία έχοντας εκπροσώπους από όλους τους φορείς, θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (πχ μηνιαία),θα έχει θεσμική , συνεχή και μακρόχρονη παρουσία (όχι απλά ωσάν φωτοβολίδα να συνεδριάσει μία δύο φορές και μετά να ξεχαστεί στη λήθη, όπως δυστυχώς συμβαίνει συνήθως ) και η οποία είναι σίγουρο ότι θα φέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο.
 

Διαβάστε ακόμη:

Η τρόϊκα απαιτεί κλείσιμο της αμυντικής βιομηχανίας με «ξαφνικό θάνατο»


Αντισταθμιστικά ωφελήματα: Τι συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλήνων κατασκευαστών και ΥΠΕΘΑ

 Απόρρητο το σχέδιο για τα ΕΑΣ αλλά μόνο για την Βουλή κι όχι για το ΔΝΤ!