Οι «άσσοι στο μανίκι» του Ισραήλ κατά του Ιράν: Από τους Rampage, στα F-35 και τους βαλλιστικούς Jericho [vid, pics]

Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις δυνάμεις του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», στον οποίο συμμετέχουν η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι τις Υεμένης και σιιτικές πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Συρία, κορυφώνεται όσο η διεθνής κοινότητα περιμένει τα αντίποινα που θα εξαπολύσουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά της Τεχεράνης.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, όπως ανέφερε προχθές Δευτέρα (14.10.2024) της Washington Post.

Ισραηλινό μαχητικό τύπου F-35. REUTERS/Amir Cohen

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα «Jerusalem Post» δημοσιεύει σήμερα (16.10.2024) στοιχεία για τα προγράμματα ανάπτυξης του Ισραήλ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τεχνολογίες που θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει στοχευμένες επιθέσεις στο Ιράν, κάτι που εξάλλου έκανε και τον περασμένο Απρίλιο, όταν χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν.

Ειδικότερα, το Ισραήλ έχει εξοπλίσει τον Στρατό, την Αεροπορία και το Ναυτικό με προηγμένα μέσα και πλατφόρμες για την επίτευξη των προαναφερθέντων αντικειμενικών σκοπών. Από τις κορβέτες Sa’ar 6, μέχρι τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 Adir, μέχρι τους πυραύλους τύπου Rampage, που θα αποκτήσει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ισραηλινό μαχητικό τύπου F-15I. Twitter/IDF

Οι Rampage και τα «απόρρητα υπερόπλα»

Οι πύραυλοι Rampage χωρίς αμφιβολία αποτελούν έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος καθώς πρόκειται για όπλο κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας, το οποίο διαθέτει χαρακτηριστικά «stand off» όπλου παρά το χαμηλό του κόστος. Το βεληνεκές έως και 250 χιλιόμετρα, η δυνατότητα «χειρουργικών» χτυπημάτων βαθιά πίσω από την πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για όπλο το οποίο δύσκολα εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται από την εχθρική αεράμυνα το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μαχητικά F-16 τα οποία κάνουν άφεση των πυραύλων από πολύ μεγάλα ύψη και αποστάσεις εκτός εμβέλειας των εχθρικών αντιαεροπορικών όπλων έναντι «high value» στόχων όπως αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών, ναύσταθμοι, σταθμοί ραντάρ και κάθε είδους κέντρα διοίκησης.

H Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη χρησιμοποιήσει Rampage με μεγάλη επιτυχία, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές έναντι ρωσικών S-300, οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί στη Συρία αλλά και με στόχο σημαντικές στρατιωτικές υποδομές.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται «απόρρητα υπερόπλα» που ξαφνικά είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως αναφέρουν ορισμένοι, αφού έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και μάλιστα το Ισραήλ έχει δημοσιεύσει πλάνα από την επιχειρησιακή τους ανάπτυξη είτε πρόκειται για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16I με σύμμορφες εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, τις οποίες έχουν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block52+ Advanced.

Ισραηλινό μαχητικό F-16 με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ισραήλ

Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει «άσσους στο μανίκι» του, για να πλήξει το Ιράν από μεγάλες αποστάσεις, δίχως να θέσει σε κίνδυνο στρατιωτικό προσωπικό. Αυτό μπορεί να γίνει με τους πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου Popeye, διάφορες εκδόσεις των οποίων έχουν πουληθεί σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότια Κορέα και Ινδία, ενώ και η πιο πρόσφατη και εξελιγμένη μορφή τους, οι πύραυλοι Popeye Turbo, μπορούν να εκτοξευθούν και από ισραηλινά υποβρύχια με την δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος.

Όπως έχουμε αναφέρει επίσης στο OnAlert.gr, το Ισραήλ διαθέτει επίσης:

Σε κάθε περίπτωση, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ένα τεχνολογικά προηγμένο οπλοστάσιο, αφού διαχρονικά η χώρα είναι αναγκασμένη λόγω πολέμων και ασύμμετρων απειλών, να αναπτύσσει εξοπλισμούς και πυραυλικά συστήματα όχι μόνο για να αμύνεται απέναντι στις εχθρικές απειλές, αλλά και για να εκτελεί αντίποινα με πλήγματα μεγάλης αποτελεσματικότητας και ακρίβειας.

Πηγή: Jerusalemt Post