Ο Καναδάς και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την επανέναρξη των καναδικών εξαγωγών εξαρτημάτων drone με αντάλλαγμα περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το πού χρησιμοποιούνται, και θα τεθεί σε ισχύ αφού η Άγκυρα ολοκληρώσει την επικύρωση της Σουηδίας για το NATO, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters.
Μετά από 20 μήνες καθυστέρησης, η Τουρκία ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Η Τουρκία αναμένεται να στείλει τα τελικά έγγραφα στην Ουάσιγκτον το συντομότερο την Παρασκευή , και έτσι θα «ανοίξει το δρόμο» στον Καναδά να άρει αμέσως τους ελέγχους εξαγωγών που υιοθέτησε το 2020.
Η συμφωνία επετεύχθη στις αρχές Ιανουαρίου μετά από μήνες συνομιλιών, σύμφωνα με την μία πηγή.
Ο Καναδάς ανέστειλε τις πωλήσεις τεχνολογίας drone στην Τουρκία το 2020, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εξοπλισμός του που συνδέεται με drones τουρκικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν κατά τη μάχη με τις αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Οτάβα διέκοψε τις συνομιλίες για την άρση τους το 2022, όταν η Άγκυρα εξέφρασε αντιρρήσεις τόσο για τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ξανάρχισε τις συνομιλίες μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Άγκυρα θα παρέχε στην Οτάβα πληροφορίες για τους τελικούς χρήστες καναδικού εξοπλισμού, ειδικά εάν επανεξαχθεί σε μη μέλη του ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι πηγές.
Η «διαδικασία κοινοποίησης», που είναι τυπική στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου όπλων, καλύπτει αισθητήρες Wescam που χρησιμοποιούνται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Τουρκίας και άλλα αγαθά διπλής χρήσης και εξαγωγές που σχετίζονται με όπλα.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα επικρίνει τους ελέγχους των εξαγωγών ως αντίθετους με το πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Στο παρελθόν αντιμετώπισε επίσης εμπορικά εμπάργκο από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.
Ενώ η Άγκυρα κάλεσε τον Καναδά να άρει τους περιορισμούς, είπε επίσης ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παράγει μόνη της τα εξαρτήματα των drone που εισάγει. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Αιθιοπίας και του Πακιστάν, έχουν αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά τις επιτυχίες τους στο πεδίο της μάχης.
Την Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι φιλοξένησε τη υφυπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Σίντι Τερμορσούιζεν, για συνομιλίες για «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Deputy Minister Ambassador Burak Akçapar met with Cindy Termorshuizen, Associate Deputy Minister of Foreign Affairs @CanadaFP.
During the meeting, current regional and international issues were discussed. pic.twitter.com/R5WqaLsGO7
— Turkish MFA (@MFATurkiye) January 23, 2024
Πηγή: Reuters