Φρεγάτες MEKO: Ο εκσυγχρονισμός αρχίζει από το πανίσχυρο πυροβόλο των 5 ιντσών

*Του Κώστα Σαρικά 

Στο πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ» προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό αρχίζοντας από την αναβάθμιση του πανίσχυρου πυροβόλου FMS MK45 των 5 ιντσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το σχετικό υποπρόγραμμα ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να τεθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και να εγκριθεί το επόμενο διάστημα. Η αναβάθμιση των τεσσάρων πυροβόλων 127 mm/54 cal των φρεγατών MEKO αφορά το σύνολο των ηλεκτρονικών τους συστημάτων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η πλήρης αντικατάσταση του 100% των ηλεκτρονικών συστημάτων υποστήριξης προκειμένου τα «5άρια» πυροβόλα Mk45 Mod 2 να αναβαθμιστούν σε Mk45 Mod 2CCS, ώστε να είναι συμβατά με το νέο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης CMS (Combat Management System) των φρεγατών, το οποίο πρόκειται να αντικατασταθεί στο πλαίσιο του συνολικού εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ΜΕΚΟ. To αναβαθμισμένο MK45 Mod 2CCS μπορεί να συνεργαστεί με όλα τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης Μάχης, ενώ διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά της τελευταίας Mk45 Mod 4.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταλήξει ότι το TACTICOS ΙΙ της Thales. Πρόκειται να είναι το CMS το οποίο θα εξοπλίσει τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους, αντικαθιστώντας το απαρχαιωμένο πλέον STACOS. Πρόκειται για Σύστημα Διαχείρισης  Μάχης το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται, με το Ναυτικό Επιτελείο να στοχεύει στην τελευταία έκδοση Baseline 4.

Άλλωστε, το σύστημα TACTICOS είναι ήδη γνωστό στο Πολεμικό Ναυτικό, με το προσωπικό να είναι εξοικειωμένο με αυτό στην πρώτη του έκδοση, καθώς χρησιμοποιείται στις έξι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης S, σε όλα τα Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» αλλά και στις τέσσερις κανονιοφόρους κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ».

Το «5άρι» πυροβόλο έδειξε ήδη τις δυνατότητες του στον Κόλπο του Άντεν όταν κατέρριψε drone των Χούθι. Θεωρείται το πλέον ισχυρό ναυτικό πυροβόλο της Δύσης και εξοπλίζει δεκάδες πολεμικά πλοία τόσο του US NAVY όσο και άλλων κρατών. Χρησιμοποιείται κυρίως για προσβολή στόχων επιφανείας αλλά και ως αντιαεροπορική άμυνα των πλοίων.

Με δυνατότητα 20 βολών συμβατικών βλημάτων ανά λεπτό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών ανάλογα με τον στόχο και την αποστολή, μεταξύ των οποίων υψηλής εκρηκτικότητας ελεγχόμενης πυροδότησης διαφορετικού χρόνου, υψηλής εκρηκτικότητας πυροδότησης σημείου, υψηλής εκρηκτικότητας με πυροκροτητή υπέρυθρων αλλά και φωτιστικά με χρονοδιακόπτη.

Το μέγιστο βεληνεκές του πυροβόλου ξεπερνά τα 23 χιλιόμετρα με γωνία βολής 47 μοιρών, το δραστικό του  βεληνεκές φτάνει τα 15 χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βεληνεκές για αντιαεροπορικές βολές με γωνία βολής 65 μοιρών αγγίζει τα 7 χιλιόμετρα. Οι φρεγάτες MEKO διαθέτουν μεγάλο αριθμό πυρομαχικών για το «5άρι» πυροβόλο.

H αναβάθμιση του κύριου πυροβόλου των φρεγατών δείχνει ότι πλησιάζει η συμφωνία για τον συνολικό εκσυγχρονισμό των τεσσάρων MEKO. Στον σχεδιασμό προβλέπεται αναβάθμιση και των Phalanx, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του ενός από τα δύο Phalanx – αυτό που βρίσκεται στο πρυμναίο τμήμα – με το σύστημα εγγύς προστασίας RAM.

O εκσυγχρονισμός στα ηλεκτρονικά και στους αισθητήρες θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικατάσταση του κύριου ραντάρ με επικρατέστερο το 3D NS-110 της Thales με ακτίνα εντοπισμού 280 χιλιομέτρων και δυνατότητα παρακολούθησης 1000 στόχων, τοποθέτηση νέου ραντάρ ναυτιλίας, νέων συστημάτων επικοινωνιών, συστήματος Laser Warning System καθώς και σύστημα ανταλλαγής δεδομένων Link 16.