NYT: «Ρώσοι αξιωματικοί εξέτασαν το σενάριο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία»

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times (NYT) πριν από λίγα λεπτά, αρκετοί Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έχουν πληροφορίες πως σε πρόσφατες συνεδριάσεις της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων η δυνητική χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στο άρθρο των NYT αναφέρεται ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί εξέτασαν το πότε αλλά και το πως θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τακτικό πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν αναπτυχθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία τέτοιου είδους όπλα. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια είδηση σίγουρα ενισχύει τον φόβο ότι μπορεί να υπάρξει χρήση πυρηνικών όπλων, ένα σενάριο που «κυκλοφορεί» τους τελευταίους μήνες και έχουν υπαινιχθεί Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφουν οι Helene Cooper, Julian E. Barnes και Eric Schmitt, ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί είχαν πρόσφατα συνομιλίες για να συζητήσουν πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην αυξημένη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις συμμαχικές πρωτεύουσες, σύμφωνα με πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της εντεινόμενης πυρηνικής ρητορικής της Ρωσίας και των αποτυχιών στο πεδίο της μάχης.

Αλλά το γεγονός ότι ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν ακόμη και τις συζητήσεις ανησυχεί την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή κατέδειξε πόσο απογοητευμένοι ήταν οι Ρώσοι στρατηγοί για τις επιτόπιες αποτυχίες τους και υποδηλώνει ότι οι κρυμμένες απειλές του κ. Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια, αναφέρουν οι New York Times.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες των Ρώσων ανώτερων αξιωματικών κυκλοφόρησαν εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι NYT υπενθυμίζουν πως ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Τζέι Μπερνς, έχει πρόσφατα πει ότι η «δυνητική απελπισία» του κ. Πούτιν να κερδίσει μια νίκη στην Ουκρανία και οι οπισθοδρομήσεις στον πόλεμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει μια τέτοια.

Ο Τζον Φ. Κίρμπι, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς».

«Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο κ. Κίρμπι. «Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τέτοια χρήση».

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδία μάχης για να συντρίψουν τις συμβατικές δυνάμεις. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στη μάχη, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί με οποιουσδήποτε τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου ή του πυροβολικού.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν στους NYT ότι η χρήση πυρηνικού όπλου — για πρώτη φορά σε περισσότερα από 75 χρόνια — θα άλλαζε θεμελιωδώς τη μορφή του πολέμου.

Αν και η προκύπτουσα καταστροφή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όπλου και των ανέμων, ακόμη και μια μικρή πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και να καταστήσει μέρη της Ουκρανίας ακατοίκητα.

Φωτογραφία: Reuters