NSM: Το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει τους πρώτους πυραύλους το 2027 μαζί με τη νέα φρεγάτα F-110

Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Naval Strike Missile (NSM) θα αρχίσουν να παραδίδονται στο Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας από την κατασκευάστρια εταιρεία Kongsberg το 2027, όπως επιβεβαίωσαν Ισπανοί αξιωματούχοι.

Οι νέοι πύραυλοι θα  εξοπλίσουν τις φρεγάτες F-100 και F-110 του Ισπανικού Ναυτικού, το 2027, τρία χρόνια πριν από την προγραμματισμένη απόσυρση των πυραύλων Harpoon.

«Η εκτιμώμενη ημερομηνία παραλαβής του πρώτου NSM θα συμπέσει με την έναρξη λειτουργίας της πρώτης φρεγάτας F-110», όπως δήλωσε αξιωματικός του ισπανικού ΠΝ. Η ναυπηγική εταιρεία Navantia αναμένεται να παραδώσει το πρώτο πλοίο το 2027.

Οι πύραυλοι Harpoon θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι την πλήρη παράδοση των όπλων NSM, πρόσθεσε ο Ισπανός αξιωματικός, χωρίς να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των πυραύλων που θα αποκτηθούν, λέγοντας μόνο ότι η ποσότητα «θα είναι απαραίτητη για να ικανοποιηθούν οι στρατηγικές μας ανάγκες».

Οι πύραυλοι Harpoon τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στις κορβέτες F-30 κατηγορίας Descubierta που κατασκευάστηκαν για το Ισπανικό Ναυτικό στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Εξοπλίζουν επίσης τις φρεγάτες κλάσης F-100 Álvaro de Bazá και τις φρεγάτες κλάσης F-80 Santa María.

Ο νέος τύπος πυραύλου NSM είναι πύραυλος επιφανείας – επιφανείας μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας, ο οποίος υπερβαίνει το βεληνεκές του Harpoon περίπου κατά το ένα τρίτο. Μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 100 ναυτικά μίλια, χρησιμοποιώντας αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα πλοήγησης TRN (terrain-reference navigation) το οποίο υπολογίζει την θέση και την πορεία του βλήματος βάσει της μορφολογίας του εδάφους και του υψομέτρου.

Η Μαδρίτη θα γίνει ο ένατος χειριστής του Naval Strike Missile, ο οποίος εκτός της Νορβηγίας χρησιμοποιείται επίσης στην Πολωνία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρουμανία.

Πηγή: Defense News