NH90: «Τα ελικόπτερα μπορούν να λειτουργούν για ακόμα 60 χρόνια» – Έρχεται η διαμόρφωση «Block-2»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της κοινοπραξίας NHIndustries παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και μίλησε για το μέλλον των NH90, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την «τεχνολογική και εμπορική αναγέννηση» του προγράμματος ανάπτυξης των ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων, με στόχο νέες πωλήσεις και αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, η οποία αφορά άμεσα και την Ελλάδα, καθώς ο Στρατός Ξηράς παρέλαβε στις 12 Σεπτεμβρίου 2024 παρέλαβε το 17 ελικόπτερο τύπου NH90 και όπως έχουμε αναφέρει στο OnAlert.gr, περιμένει την παράδοση του 20ου και τελευταίου ελικοπτέρου τον Μάρτιο του 2025, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας, διότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την υπογραφή της σύμβασης για την αγορά τους.

Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NHIndustries, Άξελ Αλόκιο, ισχυρίστηκε ότι τα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου NH90 μπορούν να παραμείνουν λειτουργία και σε υπηρεσία για «τουλάχιστον ακόμα 50 έως και 60 χρόνια», διότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από πελάτες αλλά και δεσμεύσεις της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη της διαμόρφωσης NH90 «Block 2», που θα διαθέτουν μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο και την δυνατότητα συνεργασίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία ενέκριναν την αναβάθμιση λογισμικού «Software Release 3» ώστε να ενσωματωθούν στα NH90, συστήματα ζεύξης δεδομένων Link 22,  νέα σόναρ, νέα οπλικά συστήματα και το αερομεταφερόμενο σύστημα LEOSS-T 15 με πολλαπλούς αισθητήρες υψηλής ακρίβειας για αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και την στοχοποίηση εχθρικών απειλών.

Ωστόσο, ο Άξελ Αλόκιο υπογράμμισε ότι δεν ξεχνούν τις προκλήσεις του παρελθόντος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν σημαντικά οι παραδόσεις ελικοπτέρων, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ μάλιστα τρεις χώρες (Νορβηγία, Αυστραλία, Σουηδία) ακύρωσαν τα προγράμματα προμήθειας και υλικοτεχνικής υποστήριξης των ελικοπτέρων NH90.

Από την άλλη έχουν πραγματοποιηθεί νέες παραγγελίες, όπως της Ολλανδίας, που αναμένεται να προσφέρουν «ανάσα ζωής» στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής, με την διαμόρφωση «Block-2» να προσφέρει νέες επιλογές στην διεθνή αγορά για περαιτέρω πωλήσεις και εξαγωγές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κοινοπραξία NHIndustries εφάρμοσε συγκεκριμένα σχέδια δράσης για κάθε προμηθευτή και απλοποίησε τις διαδικασίες συντήρησης για να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι παραδόσεις κρίσιμων ανταλλακτικών κατά 15% το 2023, με στόχο το 2024 το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 20%.

Τέλος, δήλωσε ότι η κατασκευάστρια κοινοπραξία αναγνωρίζει τα λάθη της και αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, ωστόσο πλέον οι συνθήκες είναι καλύτερες και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από: Army Recognition