NH90 Standard 2: Ξεκίνησαν οι πτητικές δοκιμές του αναβαθμισμένου ελικοπτέρου των γαλλικών ειδικών δυνάμεων

Ξεκίνησαν οι πτητικές δοκιμές του πρωτότυπου NH90 Standard 2, το οποίο αποτελεί μια αναβαθμισμένη διαμόρφωση των γνωστών ελικοπτέρων τύπου NH90, το οποίο αναπτύσσεται αποκλειστικά για την γαλλική Αεροπορία Στρατού ώστε να χρησιμοποιείται από μονάδες ειδικών δυνάμεων και ειδικών επιχειρήσεων του γαλλικού Στρατού Ξηράς.

Το Παρίσι έχει παραγγείλει συνολικά 18 προηγμενη ελικόπτερα τύπου NH90 Standard 2 και όπως αναφέρει η Airbus σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, οι πτητικές δοκιμές του πρωτότυπου ελικοπτέρου θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Η διαμόρφωση NH90 Standard 2 περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του ηλεκτρο-οπτικού συστήματος τύπου Safran Euroflir 410, νέου συστήματος απεικόνισης ψηφιακών χαρτών, ενώ επίσης έχει την απαιτούμενη χωρητικότητα για για ένα τρίτο μέλος του πληρώματος και μεγαλύτερες συρόμενες θύρες στο πίσω μέρος, όπου μπορούν να τοποθετηθούν οπλικά συστήματα.

Επίσης, ενσωματώνει καινούργιο σύστημα αισθητήρων και νέας γενιάς οθόνη που βελτιώνει τις δυνατότητες του πληρώματος να χειρίζονται και να λειτουργούν το ελικόπτερο κάτω από απαιτητικές επιχειρησιακές συνθήκες. Σημειώνεται πως οι πτητικές δοκιμές αποτελούν μέρος του προγράμματος ανάπτυξης και αναβάθμισης 10 ελικοπτέρων στην διαμόρφωση NH90 Standard 2 που ξεκίνησε το 2020 ανάμεσα στην Υπηρεσία Διαχείρισης Ελικοπτέρων του NATO (NAHEMA) και της κοινοπραξίας NHIndustries.

Στο πλαίσιο αυτό, η NAHEMA ανέθεσε σύμβαση στην NHIndustries τον Δεκέμβριο του 2023, εκ μέρους του γαλλικού Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων, για την παραγωγή οκτώ επιπλέον NH90 Standard 2, με τον προγραμματισμό να προβλέπει ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η γαλλική Αεροπορία Στρατού θα διαθέτει 81 ελικόπτερα τύπου NH90.