Το πρώτο ελικόπτερο NH90 Sea Tiger πραγματοποίησε, χθες Πέμπτη, την παρθενική του πτήση, στις εγκαταστάσεις της Airbus Helicopters στο Donauwörth της Γερμανίας.
Η Γερμανία παρήγγειλε 31 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων NH90 Sea Tiger για τις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού το 2020.
Τα ελικόπτερα της Airbus εισέρχονται πλέον σε μια φάση πιστοποίησης που θα επικεντρωθεί στις δοκιμές πτήσης του ελικοπτέρου και στα νέα συστήματα που θα εγκατασταθούν στο NH90 Sea Tiger. Οι παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στα τέλη του 2025.
«Είμαστε υπερήφανοι που εξοπλίζουμε το γερμανικό ναυτικό με το NH90 Sea Tiger. Η λειτουργία τόσο του NH90 Sea Lion όσο και του Sea Tiger θα επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό να εξορθολογίσει περαιτέρω τις επιχειρήσεις του», δήλωσε ο Stefan Thomé, Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Helicopters στη Γερμανία.
The first #NH90 Sea Tiger – the most modern naval 🚁 for 🇩🇪 @deutschemarine – took off on- schedule for its maiden flight.
Next phase will focus on flight testing the helicopter and new systems to be installed on board. Deliveries are scheduled to begin at the end of 2025. https://t.co/FwuT7TnI9W— Airbus Helicopters (@AirbusHeli) November 30, 2023
«Το NH90 Sea Lion, το οποίο είναι ήδη σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό, απέδειξε πρόσφατα τις δυνατότητές του κατά τη διάρκεια μιας πρώτης μεγάλης επιχείρησης διάσωσης στη Βόρεια Θάλασσα».
Τα νέα ελικόπτερα θα αντικαταστήσουν τον γηρασμένο στόλο Mk88A Sea Lynx του Γερμανικού Ναυτικού που τέθηκαν σε λειτουργία το 1981.
Η Bundeswehr διαθέτει ήδη 18 ναυτικά μεταφορικά ελικόπτερα Sea Lion τα οποία παραδόθηκαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μεταξύ 2019 και 2023. Το Sea Tiger είναι η τελευταία έκδοση του
NH90 NFH. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του γερμανικού ναυτικού για ένα υπερσύγχρονο ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Οι καινοτομίες περιλαμβάνουν ένα νέο Ηλεκτρο-οπτικό Σύστημα και βελτιωμένα Μέτρα Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM). Οι αποστολές των Sea Tigers των πλοίων περιλαμβάνουν, εκτός από την αναγνώριση και τη μεταφορά, εμπλοκή στόχων πάνω και κάτω από την επιφάνεια.
Πηγή: European Defence Review / Φωτογραφία Airbus