NGAD: Τα F-22 θα γίνουν «πείραμα» στην ανάπτυξη stealth μαχητικών 6ης γενιάς ; [pics]

Νέες πληροφορίες και στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης stealth μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς NGAD (Next Generation Air Dominance) και τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-22 Raptor, που δίνουν μια «εικόνα» για τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει αφιερώσει ένα σημαντικό μέρος στον προϋπολογισμό, που κατέθεσε προς έγκριση για το οικονομικό έτος 2023, σχετικά με το «μέλλον» των μαχητικών F-22, όπου και περιγράφεται η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ορισμένα stealth αεροσκάφη για την δοκιμή νέων τεχνολογιών και συστημάτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Next Generation Air Dominance.

Με αυτόν τον τρόπο, θα εξετάζονται πρωτοποριακές τεχνολογίες πρώτα στο μαχητικό και ανάλογα το αποτέλεσμα τους, θα μεταφέρονται και θα υιοθετούνται στο NGAD, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι αναβαθμισμένες αυτές ικανότητες θα παραμένουν ενσωματωμένες στα F-22. Αναλυτές τονίζουν ότι τα πρόσφατα πλάνα με τη νέα μεταλλική βαφή στα F-22 αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δοκιμών, με στόχο να ενσωματωθούν στο NGAD.

«Αμφίδρομη τεχνολογική ανάπτυξη»

Η USAF και κατ’ επέκταση το Πεντάγωνο, επιδιώκουν με αυτήν την διαδικασία μια αμφίδρομη τεχνολογική ανάπτυξη που θα είναι επωφελής τόσο για τα F-22 όσο και για το πρόγραμμα NGAD. Θεωρητικά έστω, το συγκεκριμένο modus operandi θα μπορέσει να θέσει σε υπηρεσία αρκετά νέα και προηγμένα συστήματα επόμενης γενιάς, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία τους τόσο στα αεροσκάφη πέμπτης όσο και έκτης γενιάς, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους, χρήματα και χρόνο.

Έτσι, επιταχύνεται το πρόγραμμα NGAD με πιστοποιημένες λειτουργίες και τεχνολογίες (που θα έχουν ήδη δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί επιτυχώς πρώτα στα F-22) και παράλληλα τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς θα εκσυγχρονίζονται με τα παραπάνω, επιμηκύνοντας τον κύκλο ζωής και την διαθεσιμότητά τους.

Η απόσυρση των περίφημων «Raptors»

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποσύρει πάνω από τριάντα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-22, στο πλαίσιο έγκρισης του προϋπολογισμού για το οικονομικό 2023, γεγονός που θα τερματίσει σχεδόν τη λειτουργία όλων των αεροσκαφών που υπηρετούσαν στην αεροπορική βάση Tyndall που καταστράφηκε από έναν τρομακτικό τυφώνα τον Οκτώβριο του 2018.

Οι αξιωματούχοι της USAF θέλουν να αποσύρουν από την ενεργό υπηρεσία 33 από τα παλαιότερα μαχητικά τύπου F-22, με στόχο να εξοικονομήσουν πολύτιμους πόρους και χρήματα, που μπορούν να επενδυθούν και να αξιοποιηθούν καλύτερα στο πρόγραμμα ανάπτυξης NGAD (Next-Generation Air Dominance) που αφορά την δημιουργία αεροσκαφών και εναέριων συστημάτων έκτης γενιάς. Εάν τελικά το Κογκρέσο εγκρίνει τις προτάσεις της USAF τότε μόνο τρία F-22 Block 20 θα την «γλιτώσουν» και δεν θα καταλήξουν στο «νεκροταφείο αεροσκαφών» της Αριζόνα και ο στόλος των stealth μαχητικών θα μειωθεί από 186 σε 153.

Το πρόγραμμα NGAD

Το πρόγραμμα ανάπτυξης NGAD – Next Generation Air Dominance αφορά την δημιουργία μιας «οικογένειας» επανδρωμένων και μη επανδρωμένων stealth αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων έκτης γενιάς, που θα διαδεχθεί το F-22, ενώ ο πρωταρχικός ρόλος τους θα είναι η αεροπορική κυριαρχία. Επίσης, θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο επιχειρησιακό εύρος αλλά και ωφέλιμο φορτίο οπλισμού, συγκριτικά με το F-22, ενώ ενδέχεται να κατασκευαστούν  δύο διαφορετικές «εκδόσεις».

Η μία παραλλαγή θα είναι εξοπλισμένη με το μέγιστο δυνατό ωφέλιμο φορτίου καυσίμων και οπλικών συστημάτων, που θα επιχειρεί στο θέατρο επιχειρήσεων του λεγόμενου «Ινδο-Ειρηνικού» απέναντι λογικά στην Κίνα. Η δεύτερη παραλλαγή θα έχει διαφορετική διαμόρφωση που θα του επιτρέπει να επιχειρεί σε μικρότερες αποστάσεις, στην Ευρώπη και με χαρακτηριστικά που θα το ευνοούν σε καταστάσεις αερομαχίες, απέναντι λογικά στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.