NGAD: «Στον πάγο» το πρόγραμμα stealth μαχητικών 6ης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ βάζει «στον πάγο» το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων έκτης γενιάς NGAD (Next Generation Air Dominance) σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πολιτικός προϊστάμενος της USAF, Φρανκ Κένταλ, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα σημαντική για τις αμυντικές δαπάνες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, ο Φρανκ Κένταλ τόνισε ότι η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε να αναστείλει «για μερικούς μήνες» την πρόοδο των εργασιών στο πρόγραμμα NGAD, προκειμένου να αξιολογήσει και να βεβαιωθεί ότι οι προδιαγραφές του σχεδιασμού του αεροσκάφους είναι αυτές που καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες της USAF.

Με άλλα λόγια, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θέλει να είναι σίγουρη ότι τα μαχητικά τύπου NGAD θα έχουν την απαιτούμενη σχεδίαση και τα απαραίτητα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά ως αεροσκάφη έκτης γενιάς προτού επιλέξουν ανάμεσα στις προτάσεις της Lockheed Martin και της Boeing, μια απόφαση η οποία φαίνεται ότι δεν θα ληφθεί φέτος, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της USAF αποκάλυψε και μια άλλη πτυχή του προγράμματος, ότι δηλαδή τα σχέδια που είναι τώρα υπό εξέταση για τα αεροσκάφη τύπου NGAD προήλθαν από μελέτες της περιόδου 2014 – 2015 και ως εκ τούτου κρίνονται ως ξεπερασμένα, αφού πλέον οι δυνατότητες χωρών όπως η Κίνα, έχουν αναβαθμιστεί.

«Ένα από τα πράγματα που έχουν αλλάξει είναι η ασφάλεια και το πόσο ευάλωτα μπορούν να είναι οι αεροπορικές μας βάσεις. Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα πυραύλων cruise, βαλλιστικών και τώρα υπερηχητικών βλημάτων που μπορούν να πλήξουν αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις. Έτσι, παίζει σημαντικό ρόλο η ικανότητα των αεροσκαφών όχι μόνο να αντιμετωπίζουν αυτές τις απειλές αλλά και να λειτουργούν σε αντίξοες επιχειρησιακές συνθήκες» είπε ο Φρανκ Κένταλ.

Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία απασχολούν και τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα επιχειρούν μαζί με τα μαχητικά τύπου NGAD και θα είναι ικανά να εκτελούν εντολές και αποστολές, ενώ διευκρίνισε ότι τα μαχητικά έκτης γενιάς θα είναι επανδρωμένα αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν και μη επανδρωμένες διαμορφώσεις.

Με πληροφορίες από: Defense One / Φωτογραφία αρχείου