NGAD: Στην «τελική ευθεία» μπαίνει η ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς της USAF

Στην «τελική ευθεία» φαίνεται πως έχει μπει το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς NGAD (Next Generation Air Dominance), αφού η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ετοιμάζεται να αναθέσει την τελική σύμβαση ανάπτυξης του.

Η USAF έστειλε μια διαβαθμισμένη πρόσκληση στις υποψήφιες εταιρείες για το συμβόλαιο ανάπτυξης μηχανικής και κατασκευής της NGAD τον Μάιο, ξεκινώντας επίσημα τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας που θα κατασκευάσει το επόμενο προηγμένο μαχητικό. Το 2024 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει, επιτέλους, η ανάπτυξη του μαχητικού που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της USAF.

Το NGAD θα είναι ένα αεροσκάφος έκτης γενιάς που θα αντικαταστήσει το F-22 Raptor και η αμερικανική ΠΑ θέλει να το έχει ξεκινήσει η παραγωγή μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Με την απόφαση της Northrop Grumman στα μέσα του 2023 να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό για το συμβόλαιο, στην «τελική ευθεία» συνεχίζουν οι Lockheed Martin και Boeing.

Η Northrop ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι δεν σκοπεύει να υποβάλει προσφορά για το μαχητικό NGAD της Πολεμικής Αεροπορίας ως κύριος ανάδοχος. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα «στο τραπέζι» η πιθανότητα να υποβάλει προσφορά για το νέο μαχητικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το F/A-XX.

Διαβάστε επίσης: NGAD: Οι προσδοκίες της USAF για τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά του μαχητικού 6ης γενιάς

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει επίσης το 2024 να αυξήσει δραματικά τις δαπάνες για το σύστημα πρόωσης που μια μέρα θα τροφοδοτήσει το NGAD, το Next Generation Adaptive Propulsion, ή NGAP.

Στον προϋπολογισμό του 2024, η USAF ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλι 595 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του NGAP. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 375 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προηγούμενου έτους, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της ΠΑ να προχωρήσει την ανάπτυξη του νέου μαχητικού της και να το εντάξει όσο το δυνατόν συντομότερα σε υπηρεσία.

Πηγή: Defense News