Νέο σύστημα TOR-M2 με σούπερ πυρομαχικό απειλή για τα UAV

Νέο σύστημα TOR-M2 με σούπερ πυρομαχικό απειλή για τα UAV.

Ο ρωσικός όμιλος Almaz-Antey έχει δημιουργήσει το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας των χερσαίων δυνάμεων μικρής εμβέλειας TOR- M2 με βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά  το προηγούμενο μοντέλο  TOR -M1 ( που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος) στην εμβέλεια και ακρίβεια πυρός και με διπλάσιο φόρτο πυρομαχικών
.
Το TOR-М2 (κατά ΝΑΤΟ κωδικοποιημένο ως SA-15 »Gauntlet»), μπορεί να πλήξει όλους τους τύπους των υφιστάμενων σήμερα όπλων υψηλής ακρίβειας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ (cruise). «Όμως το κύριο είναι ότι μπορεί να πλήξει υπερ-ευέλικτους στόχους. Τέτοιους ελιγμούς αποφυγής του χτυπήματος κάνουν τόσο οι πύραυλοι κρουζ, όσο και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη»,  είπε εκπρόσωπος της εταιρίας παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα του νέου αντιαεροπορικού, αντιβαλλιστικού συστήματος.Με δυο λόγια,λένε οι ειδικοί της εταιρίας, το νεότερο, μοναδικό στην κατηγορία του, συγκρότημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας TOR -M2, με προηγμένες δυνατότητες, δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει υψηλής ακρίβειας επιτιθέμενα όπλα με μεγάλη δυνατότητα ελιγμών.

Το νέο πυρομαχικό
Το νέο μικρής εμβέλειας σύστημα αεράμυνας, το οποίο είναι παγκοσμίως μοναδικό στην κατηγορία SHORAD ως προς την κατακόρυφη εκτόξευση πυραύλων, είναι αρκετά διαφορετικό από το TOR-M2E / TOR-M2K (εξαγωγικές εκδόσεις), και από το TOR-M2U (που παράγεται για το Ρωσικό Στρατό). Αυτά είναι  εξοπλισμένα με πυραύλους 9M331.Το νέο σύστημα  είναι εξοπλισμένο με τους νέους ανταεροπορικούς πυραύλους 9M338 και  δοκιμάστηκε με επιτυχία στα τέλη του Οκτωβρίου. Αυτή είναι δε και η μεγαλύτερη μεγάλη διαφορά.Το νέο βλήμα παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο κατά τη διάρκεια της έκθεσης MAKS 2013. Αυτό το καινοτόμο βλήμα 9M338( και 9M338K ) δημιουργήθηκε από την  ρωσική εταιρεία πυραυλικής τεχνολογίας Vympel.

«Μπορούμε να πούμε τώρα ότι  έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό σύστημα αεράμυνας στην κατηγορία του με μια εκπληκτική ακρίβεια βολών και βεληνεκές. Η απόδοσή του ξεπερνά όλες τις προγραμματισμένες παραμέτρους , » δήλωσε ο  κ. S. Druzin, επικεφαλής της έρευνας και της ανάπτυξης της Almaz – Antey .
Οι επιτυχείς βολές

«Πραγματοποιήσαμε πέντε εκτοξεύσεις που στόχευαν ιδιαίτερα ευέλικτο στόχο (UAV). Τρεις από τους στόχους  χτυπήθηκαν με την κεφαλή του βλήματος (άμεσο πλήγμα), ενώ οι άλλοι δύο καταστράφηκαν από την έκρηξη των κεφαλών . Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με εκπληκτική ακρίβεια , » είπε ο κ. Druzin .

Επιπλέον  το μικρότερο μέγεθος του 9M338 σύγκριση με τον προκάτοχό του επέτρεψε η ικανότητα φόρτωσης βλημάτων του εκτοξευτή να διπλασιαστεί , από 8 έως 16 πυραύλους .Χάρη στις νέες μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα δύο επιπλέον κανάλια μετάδοσης, το TOR-M2 μπορεί να καταπολεμήσει ταυτόχρονα τέσσερις στόχους με τέσσερις πυραύλους, σε σύγκριση δύο στόχους η έκδοση TOR-M1.

Ο αξιωματούχος της εταιρίας  δήλωσε ότι τα βελτιωμένα  συστήματαTOR -M2 και οι πύραυλοι 9M338  έχουν εγκριθεί από την κρατική επιτροπή για μαζική παραγωγή .«Μπορούμε τώρα να αρχίσουν να παράγουν αυτά τα βλήματα , σε ποσότητες που θα καλύψουν τη ζήτηση του ρωσικού στρατού , » είπε ο κ΄. Druzin.

Επίσης άξιο μνημονεύσεως είναι ότι είναι δυνατή η άμεση ανταλλαγή δεδομένων με τα συστήματα S-300VM, S-400, αλλά και την έκδοση  S-300PM  που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (350 ΜΚΒ, στην Κρήτη).

Διαβάστε ακόμη:

ΒΙΝΤΕΟ: TOR M1 σε δράση ,στη Κρήτη. Δικέφαλος Αετός 2012

Οι «φονικοί» TOR M1.Ο Καμπούρογλου είναι ο τρίτος νεκρός της υπόθεσης. Δύο Ρώσοι δολοφονήθηκαν