HMNZS Manawanui: Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας βυθίστηκε «για άγνωστο λόγο» [pics, vid]

Το ωκεανογραφικό πλοίο HMNZS Manawanui του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας προσάραξε και βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σαμόα, αλλά τα 75 μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες του είναι ασφαλείς, όπως ανακοίνωσε χθες η Νέα Ζηλανδία.

Το HMNZS Manawanui είναι το πρώτο πλοίο που χάνει το νεοζηλανδέζικο Πολεμικό Ναυτικό στη θάλασσα, από τον Δεύτερο  Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι ακόμα σαφής η αιτία που το πλοίο προσάραξε στον ύφαλο και στη συνέχεια βυθίστηκε και έχουν ήδη αρχίσει έρευνες.

Ειδικότερα, το ειδικό πλοίο καταδύσεων και υδρογραφικών του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, προσάραξε κοντά στη νότια ακτή του Upolu το βράδυ του Σαββάτου καθώς διεξήγαγε έρευνα στους υφάλους, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του Ναυτικού Επιτελείου στη Νέα Ζηλανδία.

Πολλά περιπλέοντα σκάφη έσπευσαν στη διάσωση του πληρώματος και των επιβατών – συμπεριλαμβανομένων επτά επιστημόνων και τεσσάρων ξένων στρατιωτικών – που είχαν εγκαταλείψει το πλοίο με σωσίβιες λέμβους. Ένα P-8A Poseidon της Βασιλικής Αεροπορίας της χώρας αναπτύχθηκε επίσης για να βοηθήσει στη διάσωση.

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, υποναύαρχος Γκάριν Γκόλντινγκ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Όκλαντ ότι ένα αεροπλάνο θα αναχωρήσει για τη Σαμόα την Κυριακή για να φέρει το διασωθέν πλήρωμα και τους επιβάτες πίσω στη Νέα Ζηλανδία. Η υπουργός Άμυνας Τζούντιθ Κόλινς δήλωσε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να διασωθεί «ό,τι έχει απομείνει» από το πλοίο.

Το HMNZS Manawanui χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή μιας σειράς εξειδικευμένων εργασιών κατάδυσης, διάσωσης και έρευνας γύρω από τη Νέα Ζηλανδία και στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό. Το Βασιλικό Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας επιχειρεί ήδη με μειωμένη δύναμη, με τρία από τα εννέα πλοία του να είναι σε αδράνεια λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Reuters