NATO: Αγοράζει υποβρύχια drones εξουδετέρωσης ναρκών για το Πολεμικό Ναυτικό της Ολλανδίας και του Βελγίου

Η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του NATO (NSPA) παρήγγειλε υποβρύχια drone ικανά να βρίσκουν και να εξουδετερώνουν θαλάσσιες νάρκες, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από δύο μέλη της συμμαχίας.

H εταιρεία Exail Robotics ανακοίνωσε ότι της ανατέθηκε μια σύμβαση ύψους 67 εκατομμυρίων δολαρίων από την NSPA για την προμήθεια ενός άγνωστου αριθμού υποβρύχιων drones τύπου K-Ster C και εκπαιδευτικών οχημάτων K-Ster CT.

Οι κύριες χώρες-χρήστες των συστημάτων θα είναι η Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου θα συναρμολογηθούν και οι μονάδες K-Ster, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Η Exail δημιούργησε μια γραμμή παραγωγής στην Οστάνδη του Βελγίου το 2022, όπου κατασκευάζει διάφορα drones, ως μέρος ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση των αντίστοιχων δυνατοτήτων αντιμέτρων ναρκών.

Το K-Ster C είναι ένα ελαφρύ όχημα εξοπλισμένο με σύστημα καθοδήγησης που επιτρέπει την ακριβή στόχευση και αποτελεσματική καταστροφή όλων των τύπων ναρκών. Η εκπαιδευτική παραλλαγή που παρήγγειλε η NSPA είναι εφοδιασμένη με αδρανή κεφαλή.

Το drone μπορεί να λειτουργήσει από μια μονάδα διοίκησης και ελέγχου που βασίζεται εκτός του ναρκοπεδίου, είτε από ξηρά είτε σε πλοίο, και μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αυτόματα από ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας.

Τον τελευταίο χρόνο, το NATO έχει δώσει μεγάλη προσοχή στις νέες υποβρύχιες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων υποβρύχιων drones, σε διάφορες ασκήσεις.

Στο πλαίσιο της άσκησης Baltops 2024 στην Βαλτική Θάλασσα, η οποία έλαβε χώρα τον Ιούνιο, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO διεξήγαγαν κοινές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης ναρκών.

Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 20 πλοία επιφανείας, 20 μη επανδρωμένα συστήματα (επιφάνειας και υποβρύχια), καθώς και δύο ελικόπτερα MH-60S Seahawk.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία EXAIL