NASAMS: Ο Καναδάς θα αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους για λογαριασμό της Ουκρανίας

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι ο Καναδάς θα αγοράσει ένα προηγμένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Η είδηση ​​έγινε γνωστή μετά από μια συνάντηση μεταξύ του Τριντό και του Μπάιντεν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της Βόρειας Αμερικής στην Πόλη του Μεξικού σήμερα Τρίτη.

Η ενημέρωση από το γραφείο του Καναδου πρωθυπουργού δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες για την αγορά, όπως το κόστος ή την αναμενόμενη ημερομηνία παράδοσης. Ο Καναδάς έχει παράσχει πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Επίσης, ο Τριντό κάλεσε τον Μπάιντεν στον Καναδά, πρόταση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποδε΄χθηκε και πιθανότατα θα επισκεφθεί τη γείτονα χώρα των ΗΠΑ τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από κοινού από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Raytheon και την Kongsberg Defense & Aerospace με έδρα τη Νορβηγία.

Το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS είναι αποτελεσματικό ενάντια σε εχθρικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και αναδυόμενες απειλές πυραύλων cruise.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Δεκέμβριο στην εταιρεία Raytheon Missiles and Defense για την παραγωγή έξι προηγμένων πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος (NASAMS) για την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Reuters