NASAMS: Η Ταϊβάν εξετάζει την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας

Η Ταϊβάν εξετάζει σοβαρά την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας τύπου NASAMS, από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναβαθμίσει τις δυνάμεις αεράμυνας απέναντι στην αυξανόμενη κινεζική απειλή, ειδικά μετά την επιτυχία που έχουν σημειώσει τα συγκεκριμένα συστήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί και διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, έχει εντείνει τη στρατιωτική και πολιτική πίεση τα τελευταία τρία χρόνια για να προσπαθήσει να αναγκάσει την Ταϊβάν να αποδεχθεί την κυριαρχία του Πεκίνου, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να προχωρούν σε πολιτικές και στρατιωτικές κινήσεις ώστε να προβάλλουν την υποστήριξη και την ισχύ τους για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ταϊβάν εξετάζει και δοκιμάζει την δυνατότητα προμήθειας διαφόρων οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών εξοπλισμών για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες. Το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου NASAMS φαίνεται ότι έχει «τραβήξει» το ενδιαφέρον την Ταϊβάν, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Άμυνας της χώρας λέγοντας ότι «σίγουρα έχει υπάρξει μια πρόταση για την απόκτησή τους. Έχουμε δει από τον πόλεμο στην Ουκρανία ότι αυτά τα όπλα [NASAMS] έχουν καλή απόδοση».

Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Ταϊβάν δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από τις ΗΠΑ για την δυνητική πώληση των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου NASAMS, τα οποία ωστόσο έχουν πουληθεί πρόσφατα στη Λιθουανία, ενώ σημαντικός αριθμός αυτών έχουν παραχωρηθεί στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι το NASAMS κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Raytheon και τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defence & Aerospace και είναι ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς ικανό να υπερασπιστεί μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Μπορεί να εντοπίσει, να εμπλέξει και να καταστρέψει αεροσκάφη, drones και πυραύλους cruise και να προστατεύσει τοποθεσίες υψηλής στρατηγικής αξίας από απειλές αέρος.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου