Narew: Νέα συμφωνία «μαμούθ» ανάμεσα σε MBDA και Πολωνία για 1.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους

Η βρετανική αμυντική εταιρεία MBDA υπέγραψε συμφωνία περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια επίγειων συστημάτων αεράμυνας στην Πολωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος Narew.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι η συνεργασία θα ενισχύσει το πρόγραμμα αεράμυνας Narew της Πολωνίας και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος και της συμφωνίας, θα παραχθούν περισσότεροι από 1.000 πύραυλοι εκτεταμένου βεληνεκούς CAMM-ER και πάνω από 100 iLaunchers.

«Αυτό είναι ένα άλλο κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για τους ιστορικούς αμυντικούς μας δεσμούς με την Πολωνία, παρέχοντας δυνατότητες αεράμυνας επόμενης γενιάς για να λειτουργήσει ως σαφής αποτρεπτικός παράγοντας για τους αντιπάλους μας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Το σύστημα αεράμυνας θα μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον εναέριων στόχων, όπως πυραύλους cruise και μαχητικά αεροσκάφη σε βεληνεκές άνω των 40 χιλιομέτρων, ανέφερε το βρετανικό ΥΠΑΜ.

Μετά από σύμβαση που ανατέθηκε από την πολωνική κυβέρνηση στην PGZ τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το σύστημα Narew θα χρησιμοποιεί τον πύραυλο CAMM-ER της MBDA, που αναπτύχθηκε από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, μαζί με πολωνικά ραντάρ, οχήματα υποστήριξης και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διοίκησης Μάχης (IBCS) αμερικανικής κατασκευής.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι η συμφωνία ανάμεσα σε MBDA και PGZ είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει εξασφαλιστεί ποτέ μεταξύ Βρετανίας και Πολωνίας.

Το πρόγραμμα Narew της Πολωνίας περιλαμβάνει την ανάπτυξη και παράδοση εξαρτημάτων για 23 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με την PGZ.

«Η συμφωνία καλύπτει επίσης εκτεταμένη μεταφορά τεχνολογίας που διασφαλίζει την παραγωγή πυραύλων και εκτοξευτών στο πολωνικό έδαφος», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ στο X.

Φωτογραφία αρχείου Reuters