Narew: Η Πολωνία «βιάζεται» και υπέγραψε την απόκτηση νέου συστήματος αεράμυνας μέσα στο 2022

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάζακ, υπέγραψε συμφωνία βάσει της οποίας ο στρατός της χώρας θα αποκτήσει φέτος ένα σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Narew, εξοπλισμένο με τον βρετανικό πύραυλο CAMM.

Με την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία να ανησυχεί ιδιαίτερα την Πολωνία, η Βαρσοβία αποφάσισε να επιταχύνει την προμήθεια των συστημάτων που θα ενισχύσουν την άμυνά της.

Η είδηση ​​σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τα προηγούμενα σχέδια της Πολωνίας, βάσει των οποίων ο πολωνικός στρατός επρόκειτο να εξασφαλίσει το σύστημα το 2027, σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις αξιωματούχων.

«Παίρνουμε μαθήματα από αυτό που συμβαίνει πέρα ​​από τα ανατολικά μας σύνορα», είπε ο Μπλάζακ κατά την επίσημη τελετή υπογραφής σήμερα, 14 Απριλίου 2022. «Βλέπουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζε η αεράμυνα, η αντιαεροπορική άμυνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιταχύναμε σημαντικά την παράδοση του συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας Narew στον πολωνικό στρατό».

Το σύστημα αεράμυνας είναι μια κοινοπραξία του κρατικού αμυντικού γίγαντα της Πολωνίας, PGZ, σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό όμιλο MBDA που θα προμηθεύει την απαραίτητη τεχνολογία.

«Στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας, θα αποκτηθούν δύο μονάδες ενός συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας, εκ των οποίων η πρώτη θα παραδοθεί στις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη μονάδα θα παραδοθεί στις αρχές του 2023», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Συνολικά, ο πολωνικός θα αποκτήσει έξι μονάδες του αντιαεροπορικού συστήματος.

Εκπρόσωπος της MBDA επιβεβαίωσε στο Defense News το νέο πρόγραμμα παράδοσης που παρουσίασε το Πολωνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο δεν έχει αποκαλύψει ακόμα την αξία της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το νέο σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας της Πολωνίας πρόκειται να συμπληρώσει τις δύο μονάδες Patriot, που η χώρα πρόκειται να εξασφαλίσει φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος αεράμυνας μεσαίας εμβέλειας Wisla.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία Twitter