Για εκ θεμελίων μεταμόρφωση της ρωσικής αεράμυνας λόγω της συστοιχίας S-500 έκανε λόγο ο πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, Σεργκέι Κχατίλεφ.
Μια θυγατρική εταιρεία του κατασκευαστή, Almaz-Antey, δοκίμασε και έλεγξε τα πολλαπλά στοιχεία του νέου αεροπορικού συστήματος επόμενης γενιάς, δηλαδή των S-500.
Ο πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, Σεργκέι Κχατίλεφ, ανέφερε πως οι S-500 θα μεταμορφώσουν ριζικά την αεράμυνα της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα «Moskovskiy Komsomolets» το εξής:
«Το σύστημα είναι ικανό να διεκπεραιώνει διάφορες ενέργειες, για παράδειγμα, την ανίχνευση και καταστροφή συμβατικών αεροδυναμικών στόχων, αεροπλάνων και ελικοπτέρων, πυραύλων – οτιδήποτε πετάει με υπερηχητική ταχύτητα. Εκτός αυτού, όμως, το S-500 μπορεί να καταρρίψει βαλλιστικούς στόχους και όχι μόνο ενόσω κατευθύνονται προς το έδαφος, αλλά και σε όλα τα άλλα στάδια».
Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε:
«Με την ικανότητά του να συντρίβει στόχους σε απόσταση έως και 600 χλμ. και σε υψόμετρο περίπου 200 χλμ., το S-500 μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τους στόχους σε κοντινό χώρο. Με άλλα λόγια, αυτό είναι «ένα αντι-χωρικό όπλο». Η συστοιχία διαθέτει ένα τμήμα προσέγγισης όπου ένας εντοπιστής εργάζεται σε στόχους που πετούν σε μέγιστο υψόμετρο, ενώ ο άλλος χρησιμοποιείται για όσους πετούν κοντά στο έδαφος σε υψόμετρα μέχρι 30 χλμ.».
Ο κ. Κχατίλεφ επισημαίνει, ακόμα, το εξής:
«Με την εμφάνιση μιας συστοιχίας, όπως των S-500, μπορούμε να μιλήσουμε για την αντιπυραυλική άμυνα ολόκληρων εδαφών. Αργότερα, όταν η παραγωγή αυτών των συστημάτων αυξηθεί και εκείνα βελτιωθούν, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη δημιουργία -στη βάση τους- των αεροδιαστημικών αμυντικών μηχανισμών ολόκληρης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η ρωσική εταιρεία, Rostec, υπέδειξε πως προτεραιότητά της θα είναι η κατασκευή του συστήματος για τον ρωσικό στρατό, πριν καν να αρχίσουν διαβουλεύσεις για εξαγωγές.
Πηγή: Sputnik