Μπελούσοφ: Η Ρωσία ρίχνει στη μάχη ακόμη περισσότερα drones με τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε σήμερα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ελεγχόμενα από τεχνητή νοημοσύνη (AI-drones) διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ο Μπελούσοφ επισκέφθηκε ένα κέντρο μη επανδρωμένων τεχνολογιών νέας γενιάς και αφού συνομίλησε με χειριστές drones, υποστήριξε ότι οι στρατιώτες πρέπει να έχουν περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.

Ένας στρατιώτης έδειξε στον Μπελούσοφ μια προσομοίωση ενός drone εξοπλισμένου με αυτόματη αναγνώριση εικόνας με τεχνητή νοημοσύνη που επιτίθεται σε μια μικρή βάρκα σε ένα ποτάμι.

«Κλειδώνει στον στόχο και ακόμα κι αν υπάρξει απώλεια ελέγχου, το drone θα κατευεθυνθεί προς το μέρος του», λέει ένας χειριστής στον Ρώσο Υπουργό Άμυνας.

Ο Μπελούσοφ δήλωσε ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία δύο μονάδες εξοπλισμένες με AI-drones καθώς, όπως και στις περιοχές Μπέλγκοροντ και Κουρσκ της Ρωσίας. Δύο περιοχές όπου έχουν εισβάλει ουκρανικά στρατεύματα από τον Αύγουστο.

«Τα παιδιά αγωνίζονται και παλεύουν με μεγάλη επιτυχία», είπε ο Μπελούσοφ.

Η Ρωσία σχεδιάζει να σχηματίσει και να στελεχώσει πέντε ακόμη μονάδες για να εκτελούν τέτοιες αποστολές με drone τεχνητής νοημοσύνης «καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου».

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία αύξησε την παραγωγή drones κατά περίπου 10 φορές σε σχεδόν 1,4 εκατομμύρια μονάδες μέσα στο 2024.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία ρωσικό Υπουργείο Άμυνας