Η Κύπρος, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Εσθονία και η Ουγγαρία υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για την κοινή αγορά των συστημάτων αεράμυνας Mistral που κατασκευάζονται από την γαλλική εταιρεία MBDA.
Η επιστολή υπογράφηκε κατά την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Άμυνας στο Παρίσι με στόχο τον συντονισμό των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας σε όλη την ήπειρο.
Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες ότι θα μπορούσε να παραγγείλει 1.000 πυραύλους αεράμυνας Mistral αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ ως μέρος της κοινής αγοράς. Τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για την κοινή αγορά θα αναλάβει η Γαλλία, καθώς η εταιρεία είναι γαλλική.
Η κόντρα Γαλλίας – Γερμανίας για την αεράμυνα της Ευρώπης
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι σημείωσε κάποια πρόοδο τη Δευτέρα στο να πείσει ορισμένους από τους συμμάχους της Γαλλίας στην ΕΕ να εξετάσουν μια πιο εγχώρια αμυντική στρατηγική, σε αντίθεση με την προσπάθεια της Γερμανίας για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η Γερμανία ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ένα σχέδιο με 14 συμμάχους του ΝΑΤΟ για την αγορά συστημάτων που προέρχονται εν μέρει από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
🔴 France, Belgium, Cyprus, Hungary, and Estonia united for the joint acquisition of Mistral 3 ground-based #airdefence system.
🤝 A significant step towards enhanced European defence #capabilities 🇪🇺
🗞 Press release: https://t.co/1uBUd6pigp pic.twitter.com/DgFK3nRYma
— MBDA (@MBDAGroup) June 21, 2023
Έκτοτε, περίπου 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, της Βρετανίας και αρκετών δυνάμεων της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν υπογράψει τη λεγόμενη πρωτοβουλία European Sky Shield, η οποία θα βασίζεται στο αμερικανικό Patriot, το ισραηλινό Arrow 3 και το γερμανικό IRIS- T.
«Όταν μιλάμε για αεροπορική άμυνα, θα ήταν λάθος να βιαστούμε. Το ερώτημα είναι πρώτα από όλα στρατηγικό», είπε ο Μακρόν σε μια αμυντική συνάντηση περίπου 20 χωρών στο περιθώριο της Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική αυτονομία αντί να βασίζεται ειδικά στις ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ. «Το κλειδί για αυτό θα ήταν η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και οι αγορές εντός της ΕΕ», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Με πληροφορίες και φωτογραφία από: Reuters