Mirage 2000C: «Κύκνειο άσμα» για τα μαχητικά της ιστορικής γαλλικής Μοίρας «EC 2/5» [pics, vid]

Τα περίφημα δελταπτέρυγα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000C της ιστορικής Μοίρας «EC 2/5» της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας τερμάτισαν με απόλυτη επιτυχία την υπηρεσία τους χθες στις 23 Ιουνίου 2022, ολοκληρώνοντας μια αποστολή που ανέλαβαν από την δεκαετία του 1980, όταν τέθηκαν σε επιχειρησιακή λειτουργία για πρώτη φορά.

Η Μοίρα μαχητικών Escadron de Chasse 2/5, γνωστή ως «Ile de France» της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας έκλεισε αυτό τον ιστορικό «κύκλο» με ένα «elephant walk» και πλέον περιμένει την ένταξη των νέων μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Rafale, μια διαδικασία που θα υλοποιηθεί από το 2024.

Για να σηματοδοτήσει το «κύκνειο άσμα» των μαχητικών τύπου Mirage 2000C, η γαλλική Μοίρα έβαψε ένα από τα αεροσκάφη της με μαύρο και ασημί χρώμα σε ειδικό σχεδιασμό, όπου στις άκρες των πτερυγίων έγραψαν το ρητό «Αποστολή εξετελέσθη». Η απόσυρση των Mirage 2000C δρομολογείται εδώ και καιρό στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η συγκεκριμένη Μοίρα είχε περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές της τον τελευταίο καιρό, πραγματοποιώντας περίπου 20 sorties την εβδομάδα.

Η πλειοψηφία αυτών των πτήσεων αφορούσε εκπαιδευτικές αποστολές, καθώς το πιο σύγχρονο και ικανό Mirage 2000-5F παραμένει ακόμα σε υπηρεσία, με αποτέλεσμα 15 από τους 20 περίπου πιλότους που υπηρετούσαν τους τελευταίους μήνες στην «EC 2/5» να διακριθούν ως εκπαιδευτές για τους νεότερους «ιπτάμενους».

Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τα μαχητικά της Μοίρας «Ile de France» πραγματοποίησαν αποστολές προστασίας του γαλλικού εναέριου χώρου, όντας σε κατάσταση ταχείας αντίδρασης (QRA) μέχρι και την τελευταία μέρα λειτουργίας της, εκτελώντας περιπολίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτών των αποστολών, τα τελευταία εν υπηρεσία Mirage 2000C ήταν οπλισμένα μόνο με δύο πυραύλους αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας τύπου Magic II, σε συνδυασμό με τα δύο πυροβόλα των 30 χιλιοστών.