Mirage 2000, Gripen και Eurofighter Typhoon στην Ουκρανία: Το πλάνο για την παραλαβή δυτικών μαχητικών

Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ προχώρησε σε ιδιαίτερα σημαντικές δηλώσεις αναφορικά με την ενίσχυση των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων, με φόντο την προμήθεια δυτικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000, Gripen και Eurofighter Typhoon.

Αρχικά, ο Ουμέροφ επιβεβαίωσε την παραλαβή των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000 ενώ αποκάλυψε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τα σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Gripen, ενώ παράλληλα εξετάζει και την περίπτωση των περίφημων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon.

Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Τώρα έχουμε δεσμεύσεις από τους εταίρους μας για τα F-16, τα Mirage 2000 και συζητάμε για το πότε θα ξεκινήσουν οι επόμενες παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών, γι’ αυτό και θα ανακοινώσουμε σύντομα νέες εξελίξεις».

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν τους περασμένους μήνες στην εκπαίδευση πληρωμάτων και στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την παραλαβή και επιχειρησιακή λειτουργία των αεροσκαφών. Η Ουκρανία παρέλαβε τον περασμένο Αύγουστο την πρώτη παρτίδα F-16 με δυτικές συμμαχικές χώρες, όπως για παράδειγμα τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία, να δεσμεύονται για την παραχώρηση συνολικά 79 τέτοιων μαχητικών αεροσκαφών.

Σε ό,τι αφορά τα Mirage 2000, ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου την παράδοση ορισμένων μαχητικών στην Ουκρανία, δίχως να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό. Ωστόσο, οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν στις 20 Σεπτεμβρίου ότι η πρώτη ομάδα Ουκρανών πιλότων ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή τους σε εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Alpha Jet, ένα απαραίτητο στάδιο προετοιμασίας και εξοικείωσης προτού προχωρήσουν στα δελταπτέρυγα αεροσκάφη.

Η περίπτωση των Gripen και των Eurofighter Typhoon θεωρείται πιο περίπλοκη, καθώς η Σουηδία στο 17ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, παρείχε μεταξύ άλλων, εξαρτήματα και ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη τύπου Gripen, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται η παράδοση των μαχητικών.

Η Στοκχόλμη διευκρίνισε ότι μπορεί στο μέλλον τα σουηδικά Gripen να ενταχθούν στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, όμως επί του παρόντος το Κίεβο δεν έχει την ικανότητα και την τεχνογνωσία να διαχειριστεί την πολυτυπία αεροσκαφών. Βέβαια τα Gripen παραμένουν «στο τραπέζι» ενώ η παραλαβή των Eurofighter Typhoon δεν θεωρείται ρεαλιστική επιλογή και παραμένει μόνο αντικείμενο συζητήσεων.

Με πληροφορίες από: Kyiv Post / Φωτογραφίες Reuters