Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τύπου Minuteman III που δεν ήταν εξοπλισμένος με πολεμική κεφαλή, αυτοκαταστράφηκε με ασφάλεια πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό λόγω μιας ανωμαλίας που εντοπίστηκε κατά την διάρκεια μια προγραμματισμένηες δοκιμαστικής εκτόξευσης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η USAF: «Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ένα σιλό της βάσης Vandenberg και η στρατιωτική μονάδα Space Launch Delta 30 της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ (U.S Space Force) διέταξε τον τερματισμό του», δηλαδή την αυτοκαταστροφή του Minuteman III, τονίζοντας ωστόσο ότι «μια τέτοιου είδους ανωμαλία μπορεί να προκύψει από πολλούς παράγοντες» και ως εκ τούτου έχουν ξεκινήσει ήδη οι έρευνες για τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε η αποτυχημένη δοκιμή του αμερικανικού ICBM.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος πύραυλος αντιμετωπίζει πρόβλημα τόσο κατά την εκτόξευση όσο και πριν από αυτή. Σύμφωνα με το «The Drive», το 2021, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι είχε ματαιώσει μια άλλη δοκιμή προτού καν εκτοξευτεί ο πύραυλος από το σιλό ενώ το 2018, ένας μη οπλισμένος ICBM τύπου Minuteman αυτοκαστράφηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όταν οι Αμερικανοί εντόπισαν ξανά μια «ανωμαλία».
A US Minuteman III ICBM flight test failed this morning, according to US Air Force. https://t.co/zWqWnvtZkk
Follows launch abort in 2022 and explosions in 2018 and 2011.@M51_4ever analysis of launch (image) indicated anomaly in trajectory: https://t.co/8kXg3UY1ft #ICBM pic.twitter.com/lbsB2BbTUs
— Hans Kristensen (@nukestrat) November 1, 2023
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να τον αντικαταστήσει με ένα νέο πύραυλο που ονομάζεται Sentinel. Ο πύραυλος Minuteman ΙΙΙ, που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, κατασκευάστηκε από την Boeing και είναι «κλειδί» για το στρατηγικό οπλοστάσιο του στρατού των ΗΠΑ. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 6.000+ μιλίων (9.660+ χιλιομέτρων) και ταχύτητα περίπου 15.000 μιλίων την ώρα (24.000 χιλιομέτρων την ώρα).
Φωτογραφία USAF