Η Ρωσία έχει μπει πλέον σε τροχιά σημαντικών και πολύ κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων ώστε να αναβαθμιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της, σε μια περίοδο όπου τα δεδομένα σε ό,τι έχει να κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την ισορροπία δυνάμεων αλλάζουν και είναι ρευστά.
Ο Πούτιν, προφανώς, δεν είναι ηγέτης που επιθυμεί να βρεθεί προ τετελεσμένων στην άτυπα” κούρσα εξοπλισμών” και έτσι προχωρά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκσυγχρονιστικών προγραμμάτων που θα “ανεβάσουν” επίπεδο τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας.
Μετά λοιπόν τις πληροφορίες για το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57, στο φως ήρθαν πληροφορίες για την αναβάθμιση του στόλου της ρωσική Πολεμικής Αεροπορίας με τα τρομερά μαχητικά MiG-35 4++ γενιάς για τους επόμενους 48 μήνες.
Συγκεκριμένα, πηγή της αεροπορικής βιομηχανίας της Ρωσίας ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι «σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2018, κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν στις ρωσικές Αεροναυτικές Δυνάμεις δύο MiG-35UB, ενώ τέσσερα αεροσκάφη τύπου MiG-35S θα παραδοθούν εντός του 2019».
Ωστόσο δεν είναι η μόνη σύμβαση για την οποία έγινε λόγος, αφού σύμφωνα, ξανά, με πηγή του κατασκευαστικού αυτού τομέαν, μια δεύτερη σύμβαση θα υπογραφεί για την παραγωγή και παράδοση 14 μαχητικών MiG-35 4++ γενιάς, για να ενταχθούν και αυτά στις ρωσικές δυνάμεις εντός του 2019.
Συνεπώς εντός 48 μηνών ο στόλος μαχητικών θα ενισχυθεί με 18 υπερσύγχρονα και πλήρως αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων ενώ αν ληφθούν υπόψη και τα δύο αεροσκάφη που εντάχθηκαν το 2018, τότε το σύνολο αριθμεί είκοσι (20) MiG-35.
Η έναρξη των δοκιμών πτήσης και η διεθνής παρουσίαση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στο Ιανουάριο του 2017, ενώ οι τελικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2017.
Ο διευθύνων σύμβουλος της MiG Corporation, Ilya Tarasernko, δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 ότι τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Mig-35 εισήλθαν στα τελικά στάδια κατασκευής και θα παραδοθούν σύντομα στις Αεροπορικές Δυνάμεις. Είπε επίσης ότι οι παραγωγικές ικανότητες της εταιρείας επιτρέπουν την παραγωγή 36 αεροσκαφών MiG-35 ετησίως λόγω ενός νέου ψηφιακού συστήματος παραγωγής.
Το MiG-35 και το διθέσιο του MiG-35D έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν στόχους και απειλές στον αέρα, κινητούς και σταθερούς στόχους εδάφους και επιφανείας σε οποιοδήποτε καιρικές συνθήκες. Η διθέσια έκδοση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Η κατασκευή βασίστηκε στα αεροσκάφη MiG-29K / KUB και MiG-29M / M2. Διακρίνεται από ένα μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο σε εννέα αναρτήσεις, αυξημένο απόθεμα καυσίμων, δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού.
Το MiG-35 έχει αναβαθμισμένα stealth χαρακτηριστικά, ενώ το κανονικό βάρος απογείωσης είναι 19200 κιλά, για το MiG-35D είναι 19000 κιλά, αλλά το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 24500 κιλά και για τις δύο εκδόσεις.
Το μονοθέσιο MiG-35 είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος- αέρος και τρεις δεξαμενές καυσίμων που του προσφέρουν επιχειρησιακό εύρος 1000-1400 χιλιομέτρων ανάλογα με τα όπλα και το υψόμετρο.
Από την άλλη το διθέσιο MiG-35D είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος – αέρος και τρεις δεξαμενές καυσίμων που του προσφέρουν επιχειρησιακό εύρος 900-1300 χιλιομέτρων,ενώ με πυραύλους αέρος – εδάφους και τρεις δεξαμενές καυσίμων 750-1050 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Η μέγιστη επιτάχυνση της βαρύτητας και για τις δύο εκδόσεις του μαχητικού είναι 9G.
Δείτε βίντεο: