Μετά την επίδειξη MAKS 2019 πολλές ήταν οι χώρες που εντυπωσιάστηκαν με το ρωσικό μαχητικό MiG-35 και έχουν ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά ότι θα ήθελαν να προχωρήσουν σε τεράστιες εξοπλιστικές συμφωνίες.
Αν και ο αστέρας της επίδειξης ήταν το ρωσικό μαχητικό Sukhoi Su-57, η νεότερη έκδοση του μαχητικού αεροσκάφους MiG-35 δεν πέρασε απαρατήρητη. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνικής έρευνας, Ντμίτρι Σουγιάεφ, στην 14η διεθνή αεροδιαστημική επίδειξη MAKS 2019 προκλήθηκε τρομερό αγοραστικό ενδιαφέρον για το ρωσικό μαχητικό.
«Έχουν ήδη υπάρξει πολλά αιτήματα. Η Rosoboronexport και η United Aircraft Corporation (UAC) εργάζονται σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Σουγιάεφ.
Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη «σταμάτησε μπροστά από ένα δείγμα του μαχητικού αεροσκάφους MiG-35 και έθεσε αρκετές ερωτήσεις, αρκετά επαγγελματικές και εξειδικευμένες, σχετικά με τα όπλα του αεροπλάνου και ορισμένες παραμέτρους πτήσης».
Ο Σουγιάεφ δήλωσε ότι η εξαγωγή του MiG-35 ήταν επίσης ζωτικής σημασίας για τη συμμετοχή της Ρωσίας στον διαγωνισμό για την προμήθεια 110 μεσαίων μαχητών για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία.
Ο MiG-35 είναι το νεότερο μαχητικό της γενιάς 4 ++, η μετεξέλιξη των αεροσκαφών MiG29K / KUB και MiG-29M / M2. Οι δοκιμές πτήσης και η διεθνής παρουσίασή του πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017. Η Ρωσία βασίζει πολλά στο συγκεκριμένο μαχητικό της.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του χρονοδιαγράμματος για την σύμβαση των μαχητικών MiG-35, εντός δύο ετών ο στόλος μαχητικών θα ενισχυθεί με 18 υπερσύγχρονα και πλήρως αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων ενώ αν ληφθούν υπόψη και τα δύο αεροσκάφη που εντάχθηκαν το 2018, τότε το σύνολο αριθμεί είκοσι (20) MiG-35.
Ως προς τις αποστολές που εκτελεί, το αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος MiG-35 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί και να επιχειρεί σε περιοχές όπου εξελίσσονται έντονες ένοπλες συγκρούσεις, κάτω από ιδιαίτερα εχθρικές συνθήκες και παρουσία εχθρικών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Πηγή: TASS