MiG-31K: Γιατί η Ρωσία μετέφερε στη Λευκορωσία μαχητικά αεροσκάφη με πυραύλους Kinzhal

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Το βράδυ της Τετάρτης, 9 Οκτωβρίου, η ομάδα «Hajun» της Λευκορωσίας, που παρακολουθεί στρατιωτικές μετακινήσεις, ανέφερε την άφιξη ενός μαχητικού αεροσκάφους MiG-31K της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο Machulishchy, 12 χιλιόμετρα νότια του Μινσκ, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των στρατιωτικών ανταποκριτών.

Οι αναλυτές ανέφεραν στην συνέχεια ότι το απόγευμα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2024, προσγειώθηκε ακόμα ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-31K στο στρατιωτικό αεροδρόμιο έξω από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και αμέσως οι στρατιωτικοί bloggers άρχισαν τις εικασίες σχετικά με το κίνητρο της Μόσχας για την κίνηση αυτή.

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Το MiG-31K είναι ένα διθέσιο παντός καιρού μαχητικό αεροσκάφος, που είναι ικανό να επιχειρεί σε μεγάλες εμβέλειες και υψόμετρα, ενώ ξεχωρίζει από άλλα αεροσκάφη επειδή είναι εξοπλισμένο με τον πύραυλο τύπου Kinzhal, ο οποίος δεν έχει ανταποκριθεί μεν στη φήμη του ως υπερηχητικός, αλλά έχει ξεπεράσει μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας εκτός από τα συστήματα αεράμυνας Patriot και SAMP-T, των οποίων το Κίεβο έχει περιορισμένο αριθμό.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η αεράμυνα είχε αναχαιτίσει 25 από τους 63 πυραύλους Kinzhal που χρησιμοποιήθηκαν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής, με ακόμη δύο να έχουν καταρριφθεί πάνω από το Κίεβο αυτή την εβδομάδα.

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Η Ρωσία είχε μετακινήσει τρία από τα μαχητικά MiG-31K στη Λευκορωσία τον Οκτώβριο του 2022 πριν τα αποσύρει τον Απρίλιο του 2023. Δεν είχαν αναπτυχθεί σε επιχειρήσεις εκείνη την εποχή και εικάζεται ότι αυτό έγινε για να τα προστατεύσει σε μια εποχή που η ουκρανική αεράμυνα είχε καταγράψει επιτυχίες απέναντι στις αεροπορικές δυνάμεις της Μόσχας.

Τι θέλει η Μόσχα;

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ρωσία μετακινεί και πάλι αεροσκάφη για τον ίδιο λόγο, για προστασία. Στις 14 Αυγούστου, μια ουκρανική μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Savasleika στην περιοχή Nizhny Novgorod της Ρωσίας. Τουλάχιστον ένα αεροσκάφος MiG-31K και δύο αεροσκάφη Il-76 καταστράφηκαν, με άλλα πέντε αεροσκάφη, πιθανώς MiG-31K, να έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον Bohdan Dolintse, σχολιαστή αεροπορίας και επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαχείρισης και Στρατηγικών της Ουκρανίας, η Ρωσία είχε λιγότερα από δώδεκα λειτουργικά MiG-31K εκείνη την εποχή. Στην καλύτερη περίπτωση η επίθεση στην Savasleika θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας τα μισά από τα διαθέσιμα αεροσκάφη.

Ο Andrii Kovalenko, επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης της Παραπληροφόρησης (CCD) της Ουκρανίας, υποστηρίζει μεν αυτή την ιδέα, αλλά αναρωτιέται επίσης αν η μετακίνηση των MiG-31K θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια προβοκάτσιας, «εκβιάζοντας» μια ουκρανική επίθεση στα ρωσικά αεροσκάφη στο έδαφος της Λευκορωσίας, με αποτέλεσμα ο Λευκορώσος πρόεδρος Ολεξάντρ Λουκασένκο να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο για πρώτη φορά.

Τα σενάρια επίθεσης

Μια άλλη υπόθεση που αναφέρθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο RBC-Ukraine, επικαλούμενη τον στρατιωτικό σχολιαστή, απόστρατο ταγματάρχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Oleksii Hetman, θα μπορούσε να είναι η προετοιμασία για άλλη μια μαζική πυραυλική επίθεση, την οποία οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας περίμεναν εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Kostiantyn Kryvolap, πρώην μηχανικός δοκιμών στο γραφείο σχεδιασμού των Antonov και τώρα αναλυτής και εμπειρογνώμονας της αεροπορίας, ανέφερε μια πιο απειλητική πιθανότητα. Η έναρξη μιας επίθεσης είτε απευθείας από τη Λευκορωσία είτε από το ρωσικό έδαφος αλλά μέσω του λευκορωσικού εναέριου χώρου, θα άλλαζε το συμβατικό προφίλ επίθεσης από τα MiG-31K, καθιστώντας δυσκολότερη την αναχαίτιση των ουκρανικών δυνάμεων.

Θα επέτρεπε επίσης την αξιοποίηση της πλήρους εμβέλειας των 1.500 χιλιομέτρων (940 μιλίων) των πυραύλων Kinzhal να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Δυτικής Ουκρανίας, εμποδίζοντας παράλληλα την ουκρανική αεράμυνα να εμπλακεί με τους πυραύλους ή τα αεροσκάφη της μέχρι να απομακρυνθούν από τη Λευκορωσία από φόβο μήπως σύρουν το Μινσκ στον πόλεμο.

Πηγή: kyivpost.com / Φωτογραφίες αρχείου Reuters