MiG-31: Από αυτόν τον απίστευτο λόγο «έπεσε» το ρωσικό μαχητικό το 2017 [pics]

Πριν από δύο χρόνια, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Mig-31 είχε συντριβεί στη Ρωσία, με τους δύο πιλότους να χρησιμοποιούν το εκτινασσόμενο κάθισμα, με αποτέλεσμα να σωθούν όπως είχε αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, πλέον, έρχονται στην επιφάνεια πληροφορίες που ανατρέπουν τα δεδομένα στο ατυχές περιστατικό, καθώς αυτές αναφέρουν ότι το πανίσχυρο ρωσικό μαχητικό συνετρίβη από πύραυλο που εκτόξευσε άλλο ρωσικό μαχητικό που ήταν μαζί του.

Ποια είναι τα νέα στοιχεία

Το περιστατικό συνέβη καθώς το αεροπλάνο πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση πάνω από το αεροδρόμιο της Telemba, ενώ ένα ελικόπτερο είχε αποσταλεί ως μέρος της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Πριν από λίγες ημέρες, το αξιόπιστο δημοσίευμα της Baza ανέφερε ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος MiG-31 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας είχε πληγεί από έναν πύραυλο αέρος-αέρος που εκτοξεύθηκε από δεύτερο μαχητικό, που συμμετείχε επίσης στις ασκήσεις.

Ειδικότερα, το Defence Blog, κάνοντας παραπομπή στο νέο δημοσίευμα, αναφέρει ότι απόρρητο έγγραφο εξηγεί ότι «… το ατύχημα του αεροσκάφους MiG-31 ήταν αποτέλεσμα της παραβίασης από το πλήρωμα, των μέτρων ασφαλείας.

Αυτό φάνηκε από την πρόωρη ενεργοποίηση των ραντάρ επί του αεροσκάφους από τον πιλότο και την μη εξουσιοδοτημένη εκτόξευση του κατευθυνόμενου πυραύλου αέρος-αέρος R-33  από τον κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους MiG-31″.

Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι ο πύραυλος αέρος R-33 μεγάλης εμβέλειας κατά την εκτόξευσή του απαιτεί την ενεργοποίηση ραντάρ στο στόχο, οπότε ο πιλότος το ενεργοποιεί πριν από την εκτόξευση του πυραύλου.

Σε μια κατάσταση μάχης, ο κυβερνήτης θα πρέπει επίσης να αποφασίσει για την εκτόξευση ο ίδιος – χωρίς την προηγούμενη εντολή και συχνά χωρίς να βλέπει τον στόχο.

Ποιο το πόρισμα άλλων αναλυτών

Σύμφωνα τώρα με το «The Drive» , οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλήρωμα στο αεροπλάνο που καταρρίφθηκε δεν είχε ακολουθήσει όπως έπρεπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς εισήλθαν στην εμβέλεια του πυραύλου και την «ενδεχόμενη» ζώνη πυρός κατά την διάρκεια της άσκησης, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί.

Επίσης, οι ερευνητές επιρρίπτουν ευθύνες στο πλήρωμα του μαχητικού αεροσκάφους που εκτόξευσε τον πύραυλο, γιατί ενεργοποίησε το σύστημα ελέγχου πυρός Zaslon-AM σε λάθος χρόνο, ενώ δεν έπρεπε από την αρχή ο πιλότος να πυροδοτήσει τον πύραυλο, από γνώριζε ότι στις ασκήσεις χρησιμοποιούνται μαχητικά αεροσκάφη και όχι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Πάντως, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία αρνήθηκε να σχολιάσει την εικασία ότι το αεροσκάφος εντοπισμού MiG-31, το οποίο συνετρίβη το 2017, μπορεί να είχε «καταστραφεί» από ένα άλλο αεροπλάνο μαχητών.

Πηγή: Defence Blog