Σε μια τεράστια αποκάλυψη προχώρησε ο Σλοβάκος Υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Euractiv, αναφορικά με την υπόθεση σαμποτάζ από Ρώσους τεχνικούς, στα Fulcrum της Μπρατισλάβα, λίγες ημέρες μετά την παράδοση σλοβακικών και πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας δήλωσε ότι Ρώσοι τεχνικοί πιθανότητα συνδέονται με περιστατικά δολιοφθοράς, τον τελευταίο χρόνο, στα σλοβακικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29, προκειμένου να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση της χώρας να αποφασίσει την ενδεχόμενη παράδοσή τους στις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι τα σλοβακικά MiG-29 τέθηκαν εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας τον Αύγουστο του 2022, δηλαδή έξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι υποψίες και τα προβλήματα
«Μπορούσαν να πετάξουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ικανά να εκτελέσουν αποστολές» είπε ο Γιάροσλαβ Ναντ και συνέχισε λέγοντας πως «υπήρχαν υποψίες και διενεργήθηκε σχετική έρευνα διότι εμφανίστηκαν ελαττώματα σε εξαρτήματα που είχαν πρόσβαση μόνο οι Ρώσοι τεχνικοί που εργάζονταν στην αεροπορική βάση Sliač. Τελικά οι έρευνες δεν έδειξαν κάτι, ωστόσο χάσαμε την εμπιστοσύνη στο ρωσικό προσωπικό επειδή τα προβλήματα δεν σταμάτησαν να προκύπτουν».
Στο πλαίσιο αυτό, δηλώσεις έκανε και ο Αντιπτέραρχος Λούμπομιρ Σβομπόντα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι προκάλεσαν σκόπιμα καταστροφές στα σλοβακικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29, κάνοντας αναφορά σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό: «Πήραμε από αυτούς έναν κινητήρα που υποτίθεται ότι θα είχε διάρκεια ζωής 350 ώρες. Τελικά λειτούργησε μόνο για 70 ώρες. Τι μπορούμε να κάνουμε μετά από αυτό; Ίσως να είχε…ελαττωματική κατασκευή, ας το ονομάσουμε έτσι. Δεν ξέρω».
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ουκρανοί επιθεώρησαν και έφεραν στην συνέχεια ανταλλακτικά για να επισκευάσουν πλήρως τα μαχητικά αεροσκάφη, προτού αυτά παραδοθούν στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Στις 23 Μαρτίου 2023, ανακοινώθηκε ότι τέσσερα σλοβακικά MiG-29 παραδόθηκαν στο Κίεβο.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSVTS), αρμόδια για τις συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνάπτει η Μόσχα με κυβερνήσεις άλλων κρατών, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Σλοβακία δεσμευόταν από συνθήκη του 1997 να μην παραδώσει MiG-29 σε άλλη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου. Η Μόσχα έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια της Σλοβακίας που παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Φωτογραφίες Reuters