MiG-29: Η Σλοβακία «δεν χρειάζεται πια» τα μαχητικά της και θέλει να τα δώσει στην Ουκρανία

Η Σλοβακία μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία, τώρα που το Κίεβο ζήτησε επισήμως να του δοθούν αεροπλάνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντουαρντ Χέγκερ.

Ο υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ εξήγησε ότι η Σλοβακία δεν χρειάζεται πλέον αυτά τα μαχητικά και θα μπορούσε είτε να τα πουλήσει είτε να τα δώσει στην Ουκρανία, την οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ο Ναντ διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης είναι «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο να δώσει τα μαχητικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία σχεδόν από την αρχή του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η Σλοβακία είναι έτοιμη να συζητήσει την παράδοση 11 μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 στην Ουκρανία», σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Υπουργός Άμυνας της χώρας από το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό στο οποίο «ποντάρουν» οι Σλοβάκοι και ενδεχομένως οι δυτικοί εταίροι της στο NATO, είναι το γεγονός ότι οι Ουκρανοί είναι πλήρως εξοικειωμένοι με αυτά τα μαχητικά και έτσι δεν θα απαιτηθεί πολύτιμος χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, σε αντίθεση με την προμήθεια δυτικής κατασκευής αεροσκαφών, όπως τα F-16 ή τα A-10.

Τα 11 μαχητικά MiG-29 της Σλοβακικής Πολεμικής Αεροπορίας αποσύρθηκαν στις 27 Αυγούστου 2022 καιη Σλοβακία δεν έχει επί του παρόντος κανένα επιθετικό αεροσκάφος ενώ περιμένει την παράδοση 14 μαχητικών F-16V Block 70/72 το 2024.

Η Σλοβακία συμφώνησε να μεταφέρει τον στόλο της στην Ουκρανία τον Ιούνιο του 2022 με αντάλλαγμα η Πολωνία και η Τσεχία να εγγυηθούν την προστασία του εναέριου χώρου της έως το 2023.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters