MiG-29: H Πολωνία θα στείλει 4 μαχητικά στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες

Η Πολωνία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής εποχής MiG-29 στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Μιλώντας κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Τσεχίας, Πετρ Παβέλ, ο Ντούντα ανακοίνωσε ότι ή Πολωνία θα γίνει η πρώτη σύμμαχος της Ουκρανίας που θα την προμηθεύσει με μαχητικά αεροσκάφη.

«Πρώτον, κυριολεκτικά εντός των επόμενων ημερών, θα παραδώσουμε, από όσο θυμάμαι, τέσσερα αεροσκάφη στην Ουκρανία σε πλήρη κατάσταση λειτουργίας», είπε ο Πολωνός πρόεδρος. «Τα υπόλοιπα ετοιμάζονται και επισκευάζονται».

Την Τρίτη, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι οι παραδόσεις μαχητικών θα μπορούσαν να γίνουν σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Η Πολωνία διαθέτει περίπου 10-20 αεροσκάφη MiG 29.

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα πόσα αεροσκάφη MiG-29 θα μπορούσε να προμηθεύσει η Βαρσοβία, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, Pawel Szrot, είπε ότι «σίγουρα δεν θα είναι 14, όσα και τα άρματα μάχης Leopard 2» που δόθηκαν στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία εξετάζει επίσης εάν θα στείλει αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ δήλωσε ότι ο Πολωνός ομόλογός του τού είπε κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στην Στοκχόλμη ότι η Βαρσοβία θα συμφωνήσει να δώσει MiG-29 στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας από κοινού διαδικασίας.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters