Πρώτη ενημέρωση: 13:08
Δεύτερη ενημέρωση: 13:41
Οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία. «Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «σε μια πολύ ενεργή συνομιλία με Ουκρανούς αξιωματούχους (…) για μια τελική εκτίμηση των αναγκών τους». «Κατά τη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης, εργαζόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας» για να ενισχύσουμε την άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων ενάντια στη ρωσική εισβολή, πρόσθεσε.
«Τώρα εξετάζουμε ενεργά το θέμα των αεροπλάνων που θα μπορούσε να προμηθεύσει η Πολωνία στην Ουκρανία και τώρα εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αποζημιώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Πολωνίας για τη διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία με πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών της σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.
⚡️Zelensky: “The world has the power to close our skies for Russian rockets and aircraft.”
He adds, that Ukraine requires aircraft, to make Ukrainian skies safe.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 6, 2022
Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με Αμερικανούς γερουσιαστές. Σήμερα, δήλωσε ότι «η Ουκρανία έχει την ανάγκη να αποκτήσει αεροσκάφη, ώστε να κάνει ττους ουρανούς της Ουκρανίας πιο ασφαλείς».
Ειδικότερα, ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα δήλωσε ότι: «Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους» ενώ ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ είπε από την πλευρά του ότι:
«Υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, τα οποία οι Ουκρανοί ξέρουν να τα πιλοτάρουν, όμως προφανώς οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Ας τους δώσουμε όλα τα αεροπλάνα και όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρειάζονται».
Οι δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στις 27 Φεβρουαρίου σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής ήταν ο λόγος που «ξέσπασε» η όλη συζήτηση για την αποστολή MiG-29, κάτι όμως που τόσο η Βουλγαρία όσο και η Πολωνία απέκλεισαν ως ενδεχόμενο. Ωστόσο, οι διαρκείς εκκλήσεις του Ζελένσκι φαίνεται πως έχουν «στριμώξει» την Ουάσινγκτον και την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία πιέζεται, όπως φαίνεται και από την εσωτερική πολιτική σκηνή.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ