MiG-29: «Συντρίμμια» έγιναν ουκρανικά μαχητικά μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση [vid]

Ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες, δείχνει ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μετά από πυραυλικό χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής ημερομηνία καταγραφής των πλάνων αυτών, παρά το γεγονός ότι το βίντεο εμφανίστηκε για πρώτη φόρα στις 16 Φεβρουαρίου.

Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται στα πλάνα που κυκλοφόρησαν. Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την Ουκρανία, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 θα είναι δύσκολο να επισκευαστούν και να τεθούν ξανά σε λειτουργία. Η βάση μπορεί να ξαναχτιστεί, αλλά και αυτό είναι μια επικίνδυνη διαδικασία.

Με βάση την καταστροφή που είναι ορατή στο βίντεο, φαίνεται ότι έχει καταστραφεί ολόκληρη η υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης αποθήκευσης των πυρομαχικών. Η ακριβής ημερομηνία και τοποθεσία του βίντεο παραμένει άγνωστη. Το βίντεο φέρεται να καταγράφηκε το περασμένο καλοκαίρι.  Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν εκτεταμένες πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας κατά την πρώτη επέτειο της εισβολής.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στις 18 Φεβρουαρίου ότι αναμένει από τη Ρωσία να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους από τη Τρίτη έως τη Παρασκευή.Στις 18 Φεβρουαρίου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός είχε ξεκινήσει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Khmelnytskyi της δυτικής Ουκρανίας, όπου υπάρχει και μια εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας.